Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nebojte se detoxu! Jednoduchý návod, jak ho zvládnout a odlehčit tělu
Zdroj: Guillermo Nolasco, Unsplash.com

Řada influencerů a sportovních nadšenců bez jakéhokoliv vzdělání se nám poslední dobou snaží tvrdit, že detox znamená v lepším případě několik dní popíjení celerové šťávy, v tom horším rovnou hladovění. Nenechte se ošálit - tělo potřebuje živiny. Detoxikovat ho ale můžete tím, že "vyčístíte" svůj jídelníček, které požíváte. A nezapomínejte také na to, že vůbec nejlepším detoxem je nastavit si takové denní menu, abyste čistě a zdravě jedli už pořád.

Detox správně

Jednou za čas každý z nás cítí potřebu jakéhosi restartu, psychického i fyzického. Od toho jsou tady detoxy, ale zrovna u těch spojených s jídlem maximálně platí, že nesmíte věřit všemu, co vidíte na sociálních sítích. Pokud vám někdo tvrdí, že když budete týden pít vodu s nastrouhaným celerem, stane se z vás úplně nový a výrazně lepší člověk, nevěřte mu. Koledujete si spíše o vředy, průjem a kompletně rozhozené zažívání. 

Ano, pokud jste nemocní nebo máte jiné závažné problémy spojené s životosprávou, měli byste zajít za odborníkem a ten vám pravděpodobně předepíše přísnou dietu podobnou té celerové. Ale normální, zdravý člověk vůbec nemusí sahat po tomto extrému. Ostatně, tím vůbec nejlepším detoxem je trvale udržitelný detox, jinými slovy jídelníček poskládaný tak, aby obsahoval zdravé, "čisté" potraviny, ideálně ty, co nejsou průmyslově zpracované, a vyvážené množství potřebných živin. Tak bude vaše tělo fungovat, jak má a žádné nárazové čistky nebude potřebovat.

Pokud ale přeci jen toužíte po něčem radikálním, můžete si vybrat z několika variant omezení či úplného vyřazení potravin. Záleží na tom, co vám nejvíce vyhovuje. Vynechat můžete maso a tuky nebo mléčné výrobky či sladkosti obsahující cukr. Maso je těžké a organismus jej dlouho tráví, zatímco po mléčných výrobcích je většina z nás nafouklá. Nehledě na to, že ani jedno není eticky tak úplně košér.

Co tedy jíst?

Základem jídelníčku by měly být obiloviny (vločky, celozrnné pečivo a těstoviny, bulgur, pohanka, jáhly, kroupy, špalda, rýže).

Pak také zelenina připravena na všechny možné způsoby, zejména dušená, napařovaná, blanšírovaná a vařená ve vodě, chybět by neměly ani luštěniny.

A přidejte kopřivy, pampelišky, sedmikrásky, polníček, jitrocel et voilá! Jezte takto týden a budete se cítit lehčí!

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Marie Dostálová

20. 3. 2016 15:06

tak lidičky do toho,pomozte svému tělíčku a očistěte ho,vrátí vám to zdravím,taky chraňte přírodu když bude zdravá příroda budeme i my zdraví,neznečisťujte lesy a přírodu vůbec važte si jí dokud není pozdě,na odpadky máte popelnice a kontejnery ne přírodu!!!

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více