Svatovavřinecké z Kobylí připomíná historii osmi století
9. 6. 2016 Tipy a triky
Svatovavřinecké je na území České republiky nejpěstovanější modrou odrůdou a jednou z nejoblíbenějších. Naše země se také může pochlubit tím, že je současně největším pěstitelem na světě. Podle odborných expertíz by měla odrůda pocházet z oblasti Burgundska.
Rubínově zbarvené Svatovavřinecké víno pěstované na jedné z nejstarších viničních tratí vinařství Víno z Kobylí bylo zařazeno do speciální Kolekce Osm Století. Unikátní kolekce upozorňuje na staletou historii, která se mohla psát díky jedinečným klimatickým a půdním podmínkám panujícím v Kobylí a okolí. Kobylské vinice patří do Velkopavlovické vinařské podoblasti, současně se řadí do Mikroregionu Modré Hory. Vína odtud mohou nést originální certifikaci (VOC).
Svatovavřinecké, pozdní sběr 2009 má rubínovou barvu s cihlovými tóny. Ve vůni vyniká lahodnost sušených švestek, na kterou v chuti navazují tóny připomínající povidla. Dochuť je sametově dlouhá. Hrozny byly sbírány ve viniční trati U skalky. Doporučuje se k hovězímu masu či ke zvěřině.
Jaroslav Sapík doporučuje k vínu Svatovavřinecké, pozdní sběr 2009 Hovězí oháňku s dijonskou omáčkou.
Hovězí oháňka
Suroviny:
1200g hovězí oháňky nakrájené na špalíčky
4 ks morkových kostí
sůl
pepř
kořenová zelenina
nové koření
1 cibule
2 stroužky česneku
Postup:
Oháňku dáme vařit s kořením a očištěnou kořenovou zeleninou.
Morkové kosti zabalíme do alobalu a přidáme do vývaru k oháňce.
Oháňku vaříme tak dlouho až se maso odděluje od kosti. Mezitím než se uvaří maso, si připravíme dijonskou omáčku.
Dijonská omáčka
Suroviny:
1 malá sklenka dijonské hořčice
0,5 litru šlehačky
sůl
bílý pepř
cukr
lžíce másla
1cibule
Postup:
Máslo rozehřejeme, přidáme hořčici, zalijeme šlehačkou a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až se spojí hořčice se šlehačkou. Přidáme špetku soli, cukr a bílý mletý pepř. Na talíř dáme kousky oháňky, doprostřed morkovou kost, na kterou nasypeme najemno nakrájenou cibuli a oháňku přelijeme dijonskou omáčkou. Podáváme s tmavým pečivem.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Tři zmrzlí: Ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác letos nejspíš úrodu neohrozí, přesto sazeničky dobře chraňte
Jak z kusu masa vytvořit úhledný balíček pomocí kuchyňského provázku
Řecký sýr Feta a jeho všestranné využití v kuchyni: Ochutnejte to nejlepší
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 6 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 6 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 7 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Svíčková omáčka pro začátečníky: Vysvětlíme postup přípravy krok za krokem
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Retro zákusek: Na likérových špičkách si pochutnáváme již přes šedesát let. S trochou šikovnosti je zvládnete i doma