Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Blíží se krásné letní období, které je plné ovoce a zeleniny z našich zahrádek. Možná se ale také potýkáte s problémem, že více druhů dozrává najednou, a je třeba je rychle zpracovat. Majitelé velkých mrazáků mohou část zamrazit, ale i takto uložené ovoce má omezenou trvanlivost. Ideálním řešením je tedy zavařování, které je vhodné nejen na sladké plody stromů a keřů, ale také na zeleninu nebo maso.

Naprostou klasikou jsou české zavařovací hrnce z pozinkovaného kovu. Známe je už z kuchyní našich babiček a můžete je sehnat ve velikosti 20 l a 30 l, přičemž ten větší umožňuje zavařování sklenic ve dvou vrstvách. Zavařovací teploměr případně jeho pouzdro pak kupujete zvlášť, a pokud chcete mít jistotu, že se jen tak nerozbije, vsaďte na teploměr DTD2. Ten je navíc univerzální a vhodný do všech typů zavařovacích hrnců.

V moderních kuchyních často převládají indukční desky, a pro ty je třeba zvolit zavařovací hrnec na indukci. Má magnetické dno a je vhodný na všechny typy sporáků. Velký smaltovaný hrnec má navíc i jiné využití, například na vaření marmelád, guláše pro rodinnou oslavu nebo při domácí zabíjačce.

Nezapomínejte ani na praktické pomůcky, které vám zavařování usnadní. Takové kleště na vytahování horkých zavařovacích sklenic už zachránili nejednu ruku od popálení. Ke správnému uzavření omnia víček vám pomůžou zavařovací kleště nebo hlava, k jejich otevření pak jednoduchý malý otvírák, který snadno sbalíte i na cesty.

Výborným tipem pro zahrádkáře je také odšťavňovací hrnec. Je složený ze tří pater a vhodný na všechny typy sporáků včetně indukce. Do spodního patra nalijete dostatečné množství vody, prostřední patro slouží k zachycení šťávy z ovoce a horní patro s dírkami naplníte rybízem, malinami, jahodami nebo také rajčaty či červenou řepou. Horká voda ovoce propařuje a uvolněná šťáva pak odtéká hadičkou do připravené nádoby. Ovoce můžete mezi sebou kombinovat a vytvářet tak nové a nové chutě. Výsledná šťáva má pak mnoho využití – jako základ do domácích marmelád, džemů, zmrzliny nebo jako sirup.

Buďte na letošní úrodu připraveni a vychutnávejte si ji po celý rok. Vždyť přece není nic lepšího, než domácí produkty, které s láskou připravíte a ochutíte podle svých představ.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více