Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V sobotu 23. března startuje nová realitní show Česko na grilu. Dvojice soutěžících budou soupeřit v tom, kdo dokáže připravit pořádně nažhavené delikatesy před zraky porotců, staronového "šéfa" Zdeňka Pohlreicha, a jeho kolegy Martina Svatka. Oba pány jsme pro web Toprecepty.cz krátce vyzpovídali.

Česko žhaví grily 

Letní atmosféra se sice zdá být ještě daleko, ale přivolat si ji můžeme už teď prostřednictvím party nažhavených soutěžících v show Česko na grilu. Deset různorodých dvojic si mezi sebou zasoutěží o to, kdo je nejlepší amatérský grilmaster naší země.

A dohlížet na celé klání nebude nikdo jiný, než Zdeněk Pohlreich se svým kolegou, šéfkuchařem Martinem Svatkem. Pořadem navíc provází oblíbení moderátoři Tomáš Zástěra a Patricie Pagáčová. 

Soutěžní dvojice složené z nadšených amatérů, kteří podlehli kouzlu ohně a dýmu, tvoří páry partnerské, kamarádské i rodinné. Ti všichni budou grilovaná jídla připravovat nejen pro porotu, ale také pro hosty, kteří následně zhodnotí jejich kulinářské umění a zvolí grilmastera dne.

Nenakládat do oleje, ale solit!

Grilovat se bude nejen maso, ale i zelenina. Ta by ale šéfa Zdeňka Pohlreicha moc neuspokojila. „Já miluju pořádný steak z kvalitního masa. A je mi jedno, jestli je český nebo americký, hlavně dobře vyzrálý," svěřil se pro Toprecepty Zdeněk Pohlreich a prozradil i to, v čem podle něj děláme při domácím grilování chyby.

Maso naložené v oleji. Nakládat maso do oleje, to rozhodně není dobrý nápad. Olej pak teče do ohně, hoří to a to nikdo nechce," řekl Pohlreich a na dotaz, zda on sám maso předem solí, nebo ne, měl jednoznačnou odpověď. „Já vždycky! Já jsem solící tip," smál se šéf. 

Začít od konce

Co bychom doma neměli u grilu podcenit, v tom poradil i druhý porotce, šéfkuchař táborské restaurace Mace a zároveň dlouholetý člen Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, Martin Svatek.

Nepodceňujte přípravu," radí Svatek a dodává, že se často stává, že se těšíme hlavně na maso, tomu se věnujeme, dáme ho na gril, obracíme, kontrolujeme a pak, když je najednou hotové, začneme shánět brambory, zeleninu, strávníky...

To je špatně, lidi mají čekat na maso, ne maso na lidi. Doporučuji začít s přípravou od konce. Mít připravenu zeleninu, dipy, brambory, pečivo, a mít strávníky pohromadě. Grilování je poměrně krátkodobá záležitost. Lidi investují do kvalitního masa a pak si to pokazí tím, že se na sebe čekají," uzavřel šéfkuchař. 

Extra tip: Pokud vás zajímá, jak vypadají účastníci soutěže, podívejte se do naší galerie: 

Fotogalerie - Účastníci soutěže Česko na grilu

Ukázat 13 fotografií

Jak na skvělá grilovaná žebra, na to se můžete podívat v našem video receptu. 

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více