Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Fialky se kdysi vyráběly z opravdových květů fialek. Tyto voňavé bonbóny stály 1 Kčs, teď za sáček dáme 50 Kč
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty.cz

Fialově zbarvené bonbóny ve tvaru drobných kvítků fialek si spojuje s dětstvím hned několik generací. Pochutnávaly si na nich praprababičky již ve 20. letech minulého století, přesto jsou považovány za socialistickou cukrovinku, a na poutích nebo v cukrárnách je seženete i dnes. 

Omamná vůně fialek

Bonbóny známé jako fialky jsou jednou z tradičních cukrovinek z pouti. Maminky je tam kupovaly svým dětem již na počátku minulého století, pak se na ně na nějakou dobu pozapomnělo, ale někdy ke konci osmdesátých let se objevily znovu. Fialky jsou výjimečné nejen svým specifickým aromatem připomínajícím opojnou vůni těchto drobných kvítků, ale i tvarem. Dřív vypadaly jako opravdové fialky, později měly jen jednoduchý kulatý tvar květiny s okvětními lístky.

Říká se, že v minulosti prý chutnaly mnohem lépe a jejich chuť byla mnohem výraznější a byly i mnohem voňavější. Pamětníci vzpomínají, jak byly kdysi dávno vystaveny v obchodech ve velkých skleněných dózách a prodávaly se na váhu za korunu (za 10 dkg) do velkých papírových kornoutů nebo sáčků společně s dalšími tvrdými bonbóny, jako byly třeba atlasky nebo ledovky. Kornouty s bonbóny si pak lidé nosili do kina, kde se mlsaly místo dnešního popcornu. Pro zuby to sice nebyla žádná sláva, ale ta chuť a vůně stály za to. 

Pochoutka z opravdových fialek

Fialky jsou u nás sice známé jako klasické tvrdé bonbóny na cucání, jejich předobrazem ale zřejmě byly cukrovinky z opravdových fialek, které se prodávaly v Rakousku-Uhersku, odkud se dostaly k nám, a fialky se pak zřejmě staly jejich napodobeninou. Tato sladká voňavá dobrota byla hitem vyhlášené vídeňské cukrárny Demel, jejíž historie sahá až do konce 18. století.

Místní fialky se vyráběly z květů fialek, které se usušily a pak kandovaly. Když jste je vložili od úst, rozlila se vám v nich přímo opojná chuť připomínající vůni fialek. Bonbóny byly tak úžasné, že je milovala samotná císařovna Sisi, které je doručoval do paláce sám majitel cukrárny pan Demel. A víte, že kandované kvítky můžete ve Vídni ochutnat i dnes? Stejně jako ty naše české bonbónové fialky, které sice tak omamně nevoní, ale jako vzpomínka na dětství fungují skvěle. 

Náš tip: Pokud by vás lákalo si připravit domácí kandované fialky nebo jiné květy, můžete to zkusit podle našeho ověřeného receptu

Zdroje informací:

Demel.com: Candied Violets

thespruceeats.com: Candied Violets

Recepty k tomuto článku

Komentáře

marta. ul

9. 6. 2023 11:29

a ještě dnes nejsou takové jako dřív, otevřete sáček a během jednoho dne vznikne cukrová hrouda;-(

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více