Retro okénko: Fialky se kdysi vyráběly z opravdových květů fialek. Tyto voňavé bonbóny stály 1 Kčs, teď za sáček dáme 50 Kč
2. 6. 2023 Historie a zajímavosti
Fialově zbarvené bonbóny ve tvaru drobných kvítků fialek si spojuje s dětstvím hned několik generací. Pochutnávaly si na nich praprababičky již ve 20. letech minulého století, přesto jsou považovány za socialistickou cukrovinku, a na poutích nebo v cukrárnách je seženete i dnes.
Omamná vůně fialek
Bonbóny známé jako fialky jsou jednou z tradičních cukrovinek z pouti. Maminky je tam kupovaly svým dětem již na počátku minulého století, pak se na ně na nějakou dobu pozapomnělo, ale někdy ke konci osmdesátých let se objevily znovu. Fialky jsou výjimečné nejen svým specifickým aromatem připomínajícím opojnou vůni těchto drobných kvítků, ale i tvarem. Dřív vypadaly jako opravdové fialky, později měly jen jednoduchý kulatý tvar květiny s okvětními lístky.
Říká se, že v minulosti prý chutnaly mnohem lépe a jejich chuť byla mnohem výraznější a byly i mnohem voňavější. Pamětníci vzpomínají, jak byly kdysi dávno vystaveny v obchodech ve velkých skleněných dózách a prodávaly se na váhu za korunu (za 10 dkg) do velkých papírových kornoutů nebo sáčků společně s dalšími tvrdými bonbóny, jako byly třeba atlasky nebo ledovky. Kornouty s bonbóny si pak lidé nosili do kina, kde se mlsaly místo dnešního popcornu. Pro zuby to sice nebyla žádná sláva, ale ta chuť a vůně stály za to.
Mohlo by vás zajímat
Pochoutka z opravdových fialek
Fialky jsou u nás sice známé jako klasické tvrdé bonbóny na cucání, jejich předobrazem ale zřejmě byly cukrovinky z opravdových fialek, které se prodávaly v Rakousku-Uhersku, odkud se dostaly k nám, a fialky se pak zřejmě staly jejich napodobeninou. Tato sladká voňavá dobrota byla hitem vyhlášené vídeňské cukrárny Demel, jejíž historie sahá až do konce 18. století.
Místní fialky se vyráběly z květů fialek, které se usušily a pak kandovaly. Když jste je vložili od úst, rozlila se vám v nich přímo opojná chuť připomínající vůni fialek. Bonbóny byly tak úžasné, že je milovala samotná císařovna Sisi, které je doručoval do paláce sám majitel cukrárny pan Demel. A víte, že kandované kvítky můžete ve Vídni ochutnat i dnes? Stejně jako ty naše české bonbónové fialky, které sice tak omamně nevoní, ale jako vzpomínka na dětství fungují skvěle.
Náš tip: Pokud by vás lákalo si připravit domácí kandované fialky nebo jiné květy, můžete to zkusit podle našeho ověřeného receptu.
Zdroje informací:
Demel.com: Candied Violets
thespruceeats.com: Candied Violets
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak skladovat a zpracovat višně. K čemu se nejvíce hodí
Višně u nás v přírodě potkáte jako zplanělé druhy. Z kulturních odrůd se pěstují a prodávají hlavně tzv. kyselky. Od pěstování sladkovišní se upouští… Číst více
Den citronové šťávy
Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme… Číst více
Jak připravit zakysanou smetanu ze dvou ingrediencí: Nic jednoduššího nenajdete
Pokud zapomeneme koupit zakysanou smetanu a nemůžeme se bez ní obejít, připravíme si ji sami jen ze šlehačky a citrónové šťávy. Trvá to jen půl… Číst více
Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července přehledně: Kde bude víkendový provoz a kde si bez potíží nakoupíte?
Tento týden opět nastává situace, kdy mnoho lidí… Číst více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Tyrkysové moře, pláže s bílým pískem a přívětivé… Číst více
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Řecká kuchyně je jedna z nejlepších na světě,… Číst více
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
Francouzská gastronomie ve vyhlášená po celém… Číst více
Pestré využití citrónů v kuchyni. Od polevy až po citrónovou šťávu
Citróny v kuchyni Citrónová šťáva se přidává do studených a horkých nápojů. Používá se do pečiva a na přípravu polev, slouží na dochucování jídel,… Číst více
Češi v zahraničí: V Chorvatsku ochutnejte pomazánku z tresky a domů si přivezte Linu i čokoládu Mikado, radí Dagmar ze Splitu
Dagmar Brokešová – Udovičić je v Chorvatsku jako… Číst více
Jak zpracovat v kuchyni čerstvé i zavařené višně? Výrazné sladkokyselé ovoce oplývá úžasnou chutí a vůní
Višně mají kromě širokého využití v kuchyni také důležitý význam pro naše zdraví - jako každá peckovina se vyznačují antibakteriálními účinky,… Číst více
Komentáře (1)