Pařížskou šlehačku snadno připravíte i doma: Bude chutnat jako z luxusní cukrárny, před šleháním se ale musí dobře vychladit
12. 4. 2024 Vaření
Milujete pařížskou šlehačku a rádi byste si ji přichystali doma? Tato lahodná dobrota vzniká spojením smetany ke šlehání, kakaa nebo čokolády, a cukru. Zjistěte, jak ji připravit. Zvládne to každý.
Co je pařížská šlehačka
Pařížskou šlehačku nemusíme pořizovat v cukrárně, snadno ji přichystáme i doma. Máme pro vás dvě varianty postupů i názorné video.
Šlehačku připravujeme s kakaem, nebo čokoládou. Výsledek je pak součástí řady oblíbených zákusků. Vynikající je i samotná, třeba s čerstvým ovocem. Pařížská šlehačka s Paříží nejspíš nemá nic společného. Ve Francii ji pod tímto názvem neznají, v angličtině se jí říká cream chocolate. Dala ovšem název i pařížskému dortu a pařížským rohlíčkům.
K nám se dostala nejspíš z Rakouska jako součást vídeňské cukrařiny. Tam ji ale označují jako pařížský krém a tak ji najdeme i ve Velké kuchařce Viléma Vrabce.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba, aby se pařížská šlehačka povedla
Pařížská šlehačka se liší od klasické přidáním kakaa nebo čokolády ke klasické tučné smetaně ke šlehání, která je jejím základem. Pro propojení se šlehá, jako jsme tomu zvyklí u klasiky.
Důležité je pařížskou směs nechat alespoň 12 hodin vychladit. Teprve pak ji šleháme. Musí uzrát, a kdybychom to ošidili, nepovedla by se vyšlehat.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Jak připravit pařížskou šlehačku
Na první způsob přípravy potřebujete: 250 ml smetany ke šlehání, 350 g moučkového cukru a 100 g holandského kakaa
- Do hrnce dejte smetanu ke šlehání, přisypte moučkový cukr. Postavte na sporák a zahřívejte, dokud se ze směsi nezačne kouřit, a stále ji přitom míchejte.
- Pak přidejte kakao a důkladně ho rozmíchejte metličkou.
- Nechte směs přejít varem, a pak ihned hrnec odstavte ze sporáku.
- Nalijte do mísy a nechte zchladnout. Pak mísu dejte do lednice a nechte ji tam do druhého dne.
- Druhý den vytáhněte misku z lednice, nechte šlehačku trochu povolit a vyšlehejte ji do husté pěny.
Na druhý způsob přípravy potřebujete: 100 g tmavé čokolády na vaření a 250 ml smetany ke šlehání.
- Čokoládu nasekejte nahrubo.
- Do hrnce nalijte smetanu na šlehání a zahřívejte ji, dokud se z ní nezačne kouřit, pak ji odstavte.
- Do hrnce ke smetaně přidejte čokoládu a míchejte do rozpuštění.
- Přelijte do misky a nechte zchladnout.
- Zchladlou směs dejte do lednice a nechte ji tam do druhého dne.
- Druhý den vyndejte misku z lednice, nechte šlehačku trochu povolit a vyšlehejte ji do husté pěny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Crème Chantilly: Dokonale vyšlehaná a ochucená šlehačka je základem cukrářského umění
Mistr studené kuchyně Vilém Vrabec: Poznejte životní dráhu kuchaře, který učil i Vlastu Buriana
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 7 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 8 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 10 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 16 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, jak poznat kvalitní čokoládu a jak z ní připravit perfektní pařížský krém
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Teď vaří děda: Vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku je šťavnatý a krásně voní česnekem