V Ryzlinku vlašském z Kobylí naleznete chuť medových pláství
28. 7. 2016 Vaření
Ryzlink vlašský, pozdní sběr z unikátní Kolekce Osm Století Vína z Kobylí zaujme na první pohled nazlátlými odlesky. Typicky odrůdové tóny nazrálého Ryzlinku vlašského přecházejí z vůně i do robustní chutě. V jejím dlouhém závěru vynikají medové plástve.
Kolekce Osm Století připomíná staletou tradici pěstování vinné révy na vinicích, které v současnosti patří vinařství Víno z Kobylí. Díky poctivé práci vinohradníků, jejich lásce k vinné révě a jedinečným klimatickým a půdním podmínkám panujícím v Kobylí a jeho okolí mohla být tradice od 13. století nejen uchována, ale také nadále rozvíjena.
Původ odrůdy Ryzlink vlašský je dosud nejasný. Je pouze prokázáno, že není příbuzná k Ryzlinku rýnskému. Ryzlink vlašský je nejvíce rozšířen v jihovýchodní Evropě, severní Itálii, Maďarsku, Slovensku, Rakousku a v České republice. Ryzlink vlašský se hodí jako aperitiv k sýrům či paštikám. Dále vhodně doplní širokou škálu úprav vepřového masa a lze jej doporučit také k tradičním zabijačkovým pochoutkám.
Šéfkuchař Jaroslav Sapík doporučuje k vínu Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2015 Svíčkovou Stroganov:
Svíčková Stroganov
Suroviny:
- 600g svíčkové
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 12 lžic smetany
- 4 lžíce rajského protlaku,
- 2 dl hovězího vývaru
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- kopr
- kapary
Postup:
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a nakrájíme na nudličky. Osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a opečeme na rozpáleném oleji. Zalijeme vývarem, přidáme protlak, orestovanou cibuli, zalijeme smetanou a provaříme. Při podávání sypeme sekaným koprem a kapary.
Jako přílohu podáváme kulaté houskové knedlíky.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jídelníčky slavných: Angelina Jolie krmí děti vařenými brouky a pavouky
Asi není potřeba dlouho vysvětlovat, kdo je… Číst více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Špalda v naší kuchyni Špalda je sice nenáročná a odolná obilovina, ale její výnosy jsou nižší. S tím souvisí také její vyšší cena. Špalda je výživná… Číst více
Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich,… Číst více
Zuppa di Farro: Italská zeleninová polévka zasytí díky jedné neobvyklé ingredienci. Víte, jaké?
Italové jsou na hutné zeleninové polévky přímo… Číst více
Hmyz k jídlu: Jak chutnají larvy potemníka a jakým způsobem se dají upravovat cvrčci?
Při představě, že byste snědli červíka, se vám… Číst více
5 zaručených tipů, jak se definitivně zbavit octomilek: Pomůže pivo, máta i lednice
Octomilky jsou malé mušky, které neustále zkouší… Číst více
Jak se zbavit nepříjemného hmyzu. Tipy na ochranu před komáry a jiným dotěrným hmyzem
Posezení v přírodě Máme rádi příjemné chvíle u chaty nebo na terase, posezení s rodinou a přáteli. Těšíme se na společné jídlo. Pěkné chvíle nám ale… Číst více
Vratič obecný je známá bylina s repelentními účinky. Z jeho květů si snadno vyrobíme domácí repelent
Vratič se dříve používat k vypuzení parazitů, dnes se již od vnitřního užívání ustoupilo, protože jeho účinná dávka se blíží dávce toxické. Další… Číst více
Regionální specialita slezské nebe: Uzené maso s ovocnou omáčkou voní skořicí a neobejde se bez speciální přílohy
S příchodem podzimu a sychravých dnů tak nějak… Číst více
Co dobrého upéct ze špaldové mouky? Vyzkoušejte rychlý makovníček s hruškami nebo celozrnné ovocné koláče
Špaldovou mouku si buď koupíme, nebo ji získáme pomletím celého zrna - pšenice špaldy. Používáme ji tam, kde bychom jinak použili obyčejnou bílou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Václavky jsou houby podzimu. Potřebují důkladně povařit a jsou skvělé do gulášů i k zavařování
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Jak připravit skvělou vajíčkovou pomazánku, tentokrát bez majonézy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 14 minutami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 2 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 4 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 15 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 17 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
VIDEO: Eliška otestovala, kde mají v Praze nejlepší větrník. Našla skvost, podprůměrné suroviny i jedno překvapení
Freddie Mercury byl v jídle skromný. Miloval ale všechno ostré, chilli chtěl i v míchaných vajíčkách