Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečené rolky z kotletky se zeleninou: Dokonale šťavnaté jídlo z jednoho pekáčku skvěle doplňuje jemná smetanová omáčka
Zdroj: Toprecepty, BILKOVAI

Masové plněné rolky krásně vypadají a milují je nejen děti. Přichystejte si zapečené rolky z kotletky zabalené do slaniny. Pečou se se zeleninou, a proto tak výborně chutnají.

Co dělat, by se rolky povedly

Plněné rolky jsou krásné na pohled a dobře chutnají. Obzvlášť, když jde o dobré ingredience, jako jsou kvalitní šunka a sýr. Rolky můžeme připravit z drůbežího masa, obvyklé jsou i z vepřového. 

V dnešním receptu jsou rolky v pekáčku doplněny zeleninou (česnek, cibule, kapie a rajčata). Kotleta je vývorný kus masa a když ji ještě obalíme slaninou, získáme mnohem zajímavější chuť. 

Pro lahodné rolky se vyplatí zvolit pekáček, který nebude příliš velký. Je to důležité pro to, aby se tekutina příliš nezredukovala. K masu pak zbude výborná šťáva. Skvělé rolky se budou hodit i jako slavnostní jídlo.

Co dělat, aby se smetana nesrazila

  1. Smetana se liší podle obsahu tuku. Čím víceprocentní smetanu použijeme, tím menší je pravděpodobnost sražení, ideálně tedy 33%.
  2. Smetanu vyndáme včas z lednice, odlijeme potřebné množství a necháme ho při pokojové teplotě. Kdybychom tuto tekutinu přidali do hrnce ledovou, bylo by to příliš šokové. 
  3. Jistější variantou je do smetany přidat malé množství cukru. 
  4. Lepší je také smetanu přilévat až na konci vaření a spíše ji jen prohřát než vařit.
  5. Poslední možností je odebrat asi dvě naběračky šťávy do misky a v ní dobře rozmíchat potřebnou smetanu. Směs pak nalijeme do hrnce a promícháme se zbytkem. 
 

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Jak připravit zapečené rolky z kotletky

Pro čtyři strávníky potřebujete: 4 plátky kotlety bez kosti, 4 plátky debrecínky nebo kvalitní šunky, 8 plátků uzeného sýru (např. Krolewski), 4 plátky farmářské slaniny, sůl, mletý pepř, 2 střední rajčata, 1/2 větší červené kapie, 1 hlavičku česneku, 1 malou cibuli, 200 ml silného masového vývaru a 200 g smetany ke šlehání (1 kelímek).

Jak na to? Plátky masa naklepejte, osolte a opepřete. Na každý kousek položte plátek šunky a po dvou plátcích sýru. Rolky pevně stočte, obalte je plátkem slaniny a vložte do menšího vymazaného pekáčku. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Kapii pokrájejte na kostičky a rajčata na osm dílů. Zeleninou vyplňte prostor mezi rolkami.

Do vývaru vmíchejte smetanu a tím zalijte celý obsah pekáčku. Pečte asi hodinu zhruba na 180-200 °C. Kdyby byl pekáček příliš velký, šťáva by se příliš vypekla. A to by byla škoda.

Náš tip: Připravte si zapečené rolky z kotletky podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli