Šťavnatá sezóna broskví a nektarinek – naučte se s nimi kouzlit
9. 9. 2016 Vaření
Chuť broskví a nektarinek patří k létu. Není nic lepšího než se v parném dni zakousnout do tohoto sladkého plodu slunce. Tyto dvě sestřenice, broskev a nektarinka, mezi nimiž je rozdíl nejen v chuti, ale i v drobném chmýří, které má broskev, jsou výborné na přípravu netradičních dezertů, koktejlů i marmelád. Vyzkoušíme si, jak by mohly chutnat naložené v šampaňském želé, jak z nich připravit marmeládu nebo vynikající a jednoduchý dezert.
1. Broskve/nektarinky v šampaňském želé
Připravte si:
-
50 ml růžového šampaňského nebo sektu
(použít můžete i lambrusco, v tom případě opatrně s medem) - 2½ lžičky práškové želatiny
- 4 lžíce medu
-
3 broskve, pokrájené na dílky
Postup:
Odlijte si trochu sektu do skleničky a rozmíchejte v něm želatinu. Zbytek sektu nalijte do hrnce a společně s medem nechte minutu povařit. Sejměte z ohně a přimíchejte želatinovou směs. Broskve naskládejte do zavařovacích sklenic (můžete použít ozdobné, v kterých budete dezert rovnou servírovat) a zalijte želé tekutinou. Nechte 2 hodiny vychladit a podávejte jako lehký dezert.
Tip: Chcete-li dezert trochu přiostřit, použijte místo sektu broskvovou vodku.
2. Broskvová/nektarinková marmeláda s vůní koňaku a vanilky
Připravte si:
- 1,5 kg pevných broskví/nektarinek
- 1 kg želírovacího cukru (2:1)
- Šťávu ze 2 citronů
- 4 lžíce koňaku nebo brandy
- 2 vanilkové lusky
-
Pár hlaviček hřebíčku
Postup:
Celé broskve spařte ve vroucí vodě, poté ihned zchlaďte, oloupejte a odpeckujte. Broskve nakrájejte na větší kostičky, promíchejte je s želírovacím cukrem a citronovou šťávou a nechte je pár hodin odpočinout v hrnci. Následně přiveďte směs k varu, stáhněte plamen a nechte probublávat asi 15-20 minut, dokud broskve nezměknou (čím větší kusy, tím delší doba vaření.) Po celou dobu vaření broskví sbírejte pěnu. Po prvních 20 minutách mírného vaření opět zvyšte plamen a vařte dalších 20 minut, poté odstavte a seberte pěnu. Broskve nechte 10 minut zchladnout a vmíchejte koňak nebo brandy. Marmeládu plňte do čistých horkých sklenic. Do každé sklenice přidejte kousek vanilkového lusku a pár hlaviček hřebíčku.
Tip: První ochutnávku marmelády neprovádějte dříve než za měsíc, čím je marmeláda starší, tím je lepší a uleželejší. Vydrží až 1 rok.
3. Zapečené broskve/nektarinky s kokosovo-mandlovou drobenkou
Připravte si:
- 8 broskví nakrájených na dílky
- 100 g krupicového cukru
- Kapku vanilkového extraktu
- Špetku skořice
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 50 g másla
- 4 lžíce strouhaného kokosu
- 4 lžíce sekaných mandlí
-
2 lžíce cukru moučka
Postup:
Předehřejte si troubu na 180 °C. V zapékací míse promíchejte broskve s cukrem, skořicí a vanilkovým extraktem. Připravte si drobenku. Promněte v dlaních kokos, mandle, polohrubou mouku, cukr a máslo, tak aby se vytvořila sypká směs s hrudkami. Touto směsí posypte broskve v zapékací míse a pečte asi 40 minut.
Tip: Teplý dezert podávejte s vanilkovou zmrzlinou.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak udělat černého kubu? Základem jsou dvě suroviny
Jednoduché výživné jídlo U Litomyšli se tradiční pokrm nazýval krupková nadívanina s houbami, u Poděbrad ševcovský jahelník. U Tábora se k němu… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Pečeme s Ivou: Upečte si skvělou nadýchanou vánočku podle receptu, který nezklame!
V mém prvním díle jsme se věnovali mini štoličkám… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kde mají v Praze nejlepší skořicové šneky a kolik stojí? Vítězem je nuselská pekárna, ale nezklamal ani šnek za 44 Kč na Jiřáku
Jakou štólu si letos upečete? Zkusíte klasickou z kynutého těsta nebo tvarohovou?
Jak vybrat kuchyňský dřez
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 6 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 7 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 22 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Snadné farmářské bagety s celozrnnou moukou jsou krásně nadýchané a po ochutnání si je zamiluje celá rodina
Tereza z Peče celá země nabídla recept na koňakové špičky do skleničky: Vejde se do nich víc likéru, říká s úsměvem
Tři zmrzlí: Ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác letos nejspíš úrodu neohrozí, přesto sazeničky dobře chraňte