Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro sváteční večeři to platí dvojnásob. Na rybě se už tolik netrvá a klidně ji může nahradit třeba řízek. Pokud vás ani ten neláká, ještě je tu jedna alternativa – vinná klobása. Stočená do spirálky a smažená nebo pečená se báječně hodí i k bramborovému salátu.  

Oslavte s klobásou slunovrat

Tradice je sice tradice, ne každý si ale rád pochutnává na Vánoce na kaprovi. Někomu vadí kosti, někdo zase u kapra cítí specifický pach rybníka. V současnosti již nejsou pravidla pro štědrovečerní večeři tak přísná jako dříve, tak si každý může dát cokoliv, na co má zrovna chuť, třeba klidně lososa, tuňáka nebo zrovna vinnou klobásu. V jejím případě ale o nejde o nějakýnovodobý výstřelek, tato bílá klobása vonící po víně je již dlouhá léta tradiční vánoční specialitou v mnoha rodinách. Nenavazuje ale na tradice křesťanských Vánoc, ale těch pohanských, které oslavují zimní slunovrat a prodlužující se dny. Klobáska stočená do tvaru spirály a osmažená do zlatova symbolizuje zářící slunce. Na podávání klobásy o Vánocích má určitě vliv i fakt, že vinná klobása má krátkou trvanlivost, a proto se tradičně připravovala během zimních měsíců, kdy je chladno.

Z vepřového i telecího

Speciální bílá klobása není žádnou novinkou. Připravuje se u nás podle webu Mladaboleslav.cz pravděpodobně již od 19. století, kdy jsou o ní zmínky v různých kuchařkách. Kdo ji ale vymyslel, není známé, jejím předobrazem byla ale pravděpodobně bílá bavorská klobása. Vinná klobása se připravuje většinou z vepřového masa, v původních recepturách bylo i telecí. Nejčastější je podle webu Vimcojim.cz kombinace tučného vepřového (50 %), libového vepřového (10 %) a hovězího (15 %). Maso se umele  a spojí s houskami či vekami namočenými v mléce. Vše se pak okoření muškátovým oříškem a květem, pepřem a citronovou kůrou. A samozřejmě nesmí chybět trocha toho bílého vína, nejlepší je odrůda muškát, která dobře ladí právě s muškátovým oříškem. I když se tradují příběhy o tom, že příliš vína v klobásách není, v té kvalitní by mělo být aspoň 2,5 % vína. Někteří výrobci přidávají na zjemnění i trochu smetany. Směs se nakonec plní do střívek o průměru 20 mm. Ta by měla být přírodní, nejlépe skopová, případně vepřová. Hotová klobása má být krásně lesklá, světle šedé až narůžovělé barvy, křehká a pružná. Klobásu je lepší kupovat u nějaké ověřeného řezníka, legislativa totiž přesné složení nestanovuje, takže se můžete v obchodech setkat s klobáskami pochybné kvality plnými „éček“. Poctivý výrobek pak poznáte třeba podle toho, že během smažení nepopraská a nevypeče se z něj příliš tuku.  

Výborná je smažená i pečená

Vzhledem k tomu, že je klobása tepelně neopracovaná, je třeba ji rychle upravit, většinou do 48 hodin. Nejčastěji se smaží nebo opéká. Doporučuje se i ji nejprve krátce povařit nebo spořit horkou vodou a teprve pak opékat na pánvi. Uvařením či spařením se klobása totiž hezky zatáhne a pak při přípravě na pánvi již tolik neprská ani nepraská, zkrátka lépe drží tvar. Nejchutnější je klobása jen osmažená na pánvi na sádle posypaná trochou pepře. Předtím ji můžete ještě obalit v mouce, bude pak křupavější. Někteří vinné klobásy smaží v trojobalu či v těstíčku, což je už trochu sytější a na zažívání náročnější úprava. Pokud chcete  lehčí pokrm, opečte ji na grilu nebo upečte v troubě. Vynikající je rovněž pečená na pivu a na zelenině. Pokud se chcete inspirovat v Bavorsku, její vzor, tedy bavorská klobása, se často podává s kysaným zelím, které také celé jídlo báječně odlehčí.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

carpp

18. 12. 2021 05:06

Klobása má být "křehká a pružná". V běžné řeči by šlo o protimluv, kuchaři ty pojmy zřejmě chápou jinak. Ale co to tedy skutečně znamená?

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více