Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Zdroj: Iva Trhoňová

Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám ukázala, jak na mini štoličky, dnes se společně můžeme pustit do mini trdelníků. Tahle původně maďarská dobrota z kynutého těsta už dávno zdomácněla i u nás. Na přípravu je velmi snadná, chuťově velmi dobrá a vyjde vás jen na zlomek toho, co byste zaplatili u stánků.

Když pekařka promluví...

Trdelníky - kdo by je neměl rád? Úžasně voňavé, lehoučké a nadýchané, odlupujcí se v páscích jemňounké vláknité střídy... Pro většinu lidí jsou symbolem Vánoc, jejich vůně nás provází při toulkách mezi stánky na vánočních trzích, kamkoliv jdeme. Letos je to s trhy ošemetné, ale o trdelníky se nemusíte připravit ani tak. Nabízím vám svůj recept, jak na to. Nepotřebujete ani žádné speciální vybavení. Stačí trouba a formičky na trubičky (kremrole). Nemusíte péct trdelníky pouze velké, s klasickým průměrem. Velmi dobře chutnají i mini trdelníčky, pečené právě na formičkách na trubičky, které má mnoho z nás doma. A pokud ne, bude je mít doma třeba vaše maminka, babička nebo kamarádka, která je ochotně půjčí. Můžete jim pak při vracení trubiček donést nějaké mini trdelníčky na ochutnání. Recept najdete níže a kdybyste si nevěděli rady s postupem, tady je názorné video:

Co budete na přípravu mini trdelníků potřebovat? Na těsto: 170-180 g vody, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, 2 lžíce oleje, 70 g změklého sádla, špetku soli, 1 vanilkový cukr, 60 g cukru, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 10-12 g čerstvého droždí
Na potření a posyp před pečením: 2 bílky, sekané ořechy, sekané mandle, mletou skořici, krystalový cukr

Jak postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny na těsto vložíte do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijete program Těsto. Ručně nebo robotem: Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháte kvásek, který necháte asi 20 minut kynout. Potom k němu přidáte zbytek surovin, uhnětete a dobře propracujete těsto, které necháte zakryté v míse cca hodinu kynout. Hotové, vykynuté těsto vytáhnete na stůl, lehce propracujete a rozdělíte na 20-22 kousků. Z každého kousku vyválíte tenký pramen, který natočíte na kovovou formu na klasickou trubičku (kremroli) tak, že oba konce zastrčíte pod krajní ovin těsta, aby se při kynutí trdelníčky nerozmotávaly. Trubičky není třeba ničím potírat; těsto je mastné a upečené trdelníčky z něj velmi dobře sjedou dolů.

Oba bílky v hlubokém talíři lehce našleháte (napěníte), navinuté trdelníčky v nich ze všech stran namočíte a hned poté je oválíte v „sypáních“ – buď v sekaných oříšcích nebo sekaných mandlích či v cukru smíchaném se skořicí. Takto upravené uložíte trdelníčky kynout na plech s pečícím papírem. Po vykynutí (cca 25-35 minut) je vložíte upéct do dobře vyhřáté trouby (200 °C / 12-15 minut). Není třeba je péct na kůrku nebo barvu, proto míru upečení kontrolujte a trdelníčky z trouby vytáhněte včas. Ty příliš dlouho pečené budou sušší a potom i tužší. Před podáváním můžete trdelníčky na talíři pocukrovat moučkovým cukrem.

A jak je to s tou cenou? Tu jsem pro vás zkusila spočítat. Ceny trdelníků u stánků všichni známe a jsou více než značné. A co doma? Vím, že se ceny v obchodech liší, ale já nakoupila takto: 500 g mouky (6 Kč), 2 vejce (8 Kč), 2 lžíce rumu a oleje (3 Kč), vanilkový cukr (5 Kč), 1/4 kostky kvasnic (1 Kč), 70 g změklého sádla (10 Kč), cca 200 g cukru (3 Kč), skořice na posypku (3 Kč). Celkem jsem spočítala, že mě 20 mini trdleníků vyšlo na přibližně 40 Kč. Jeden trdelník tedy stál pouhé dvě koruny. Spotřebu elektrické energie odhadl můj muž do 5 korun na celou várku. To už je docela dobrý důvod vyhrnout si rukávy a pustit se do pečení, co myslíte? Budu ráda, když mi pak napíšete, jak se vám tahle dobrota povedla!

Další recepty od Ivy najdete na tomto webu pod její přezdívkou cathleen.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více