Co je české, to je dobré! Díl II.: Jak na pravá povidla, tradiční koláče a typické škubánky?
22. 10. 2020 Vaření
Česká kuchyně je grunt! Postupem let jsme za svůj přijali původně maďarský guláš či vídeňský řízek, ale mnoho jídel je čistě našich. Už jsme psali o svíčkové, bramborácích a jiných slaných dobrotách, Češi ale milují i sladké, dokonce jsou jedním z mála národů, který bere i sladký pokrm jako hlavní obědový chod. Jak je to s našimi tradičními koláči, povidly nebo třeba se škubánky?
Koláče, ty jsou naše!
Tradiční česká kuchyně je krásná. Jistě, v horkém létě si člověk asi nedá guláš se šesti, ale kdykoliv jindy rozhodně ano. A k tomu pivo - a je to! Právě guláš přitom ale původně není "náš", pochází z Maďarska, stejně jako třeba řízky, které máme díky vlivu Rakouska. O typicky české slané kuchyni jsme už psali, dnes se pojďme podívat na sladké pokrmy, na které u nás nedáme dopustit. Jíst i sladké chody jako plnohodnotná jídla, to je totiž takové české specifikum.
Mohlo by vás zajímat
Ale nejprve je potřeba mluvit o tom, co je pro nás opravdu typické, a co si oblíbili třeba i v USA, ale nedokázali tomu vymyslet název, a tak prostě jen upravili ten původní český - koláče. A teď myslíme ty malé kulaté věci, které si každý druhý rád koupí v pekárně po cestě do práce. Ať už makové, tvarohové, povidlové nebo třeba ořechové, koláče z kynutého těsta jsou absolutní klasika. Jejich zmenšená verze se tradičně peče na svatby, ale někde se peče i jeden velký svatební koláč, který pak novomanželé společně jedí. Malé koláčky jsou typické pro Čechy, na Moravě jsou zase tradičnější velké kulaté koláče s průměrem i 25 centimetrů - valašské frgále přeci určitě znáte! Ale i Češi umí obrkoláče; nejslavnější jsou ty chodské, které mají náplň ozdobenou ornamenty.
Povidla jako od babičky
Ačkoliv je připravují i v Polsku a Rakousku, výskyt slova povidla je v češtině doložen už od 14. století. Povidla se od marmelád a džemů liší především tím, že se tradičně vyrábějí bez přídavku cukru. Zcela dozrálé ovoce, nejčastěji švestky, se vaří až do zahuštění, případně se vypékají. Původně se pro výrobu povidel používalo sladší sušené ovoce. V některých oblastech se do švestkových povidel dříve při vaření přidávaly zelené vlašské ořechy včetně slupek. Jak na pořádná povidla? Inspirujte se v následujících receptech:
Nesmíme zapomínat na dukátové buchtičky s krémem. Malé, neplněné kynuté buchtičky se podávají přelité teplým vanilkovým krémem. A pozor! Není to úplně totéž, co buchtičky se šodó. To je totiž tradiční francouzský recept, který mají rádi třeba i v Bavorsku, a do nějž patří vejce a vinná pěna. Tam je to ale spíš moučník, u nás absolutní obědová klasika a jedno z mála jídel, které se téměř vždy dá jíst i ve školní jídelně.
Škubánky
Tradičním sladkým českým jídlem jsou i bramborové škubánky. V západních Čechách se jim říká také kucmoch, a i pod názvem trpalky by vám servírovali škubánky. Dříve platilo, že je musí dokonale umět každá dobrá hospodyně a možná i pro popularitu jídla mezi dětmi dostal i známý večerníčkový hafan právě jméno Škubánek. Škubánky připravíme tak, že oloupeme a uvaříme brambory, neslijeme ale všechnu vodu, na dně hrnce jí trochu necháme. Brambory zasypeme hrubou moukou, kterou koncem vařečky do brambor tzv. zašťoucháme. Směs pak vaříme asi 20 minut pod pokličkou, načež hmotu řádně prohněteme vařečkou. Až poté lžící vykrajujeme bochánky, které se na talíř pokládají škubnutím ruky v zápěstí, na nějž je potřeba trocha cviku - odtud škubánky. Škubánky podáváme posypané mákem a cukrem a přelité rozpuštěným máslem.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Espuma je hitem v kuchařském názvosloví. Jedná se o pěnu, jejíž využití je velice široké. Výroba je snadná
Co je české, to je dobré! Klasické recepty tuzemské kuchyně snadno a rychle
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 4 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Klobásy
Přidáno před 16 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 16 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
Kde si můžeme nakoupit na květnové svátky? Otevírací doba obchodů se v oba dva dny liší, přinášíme rychlý přehled