Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Zdroj: Wikimedia Commons, By Takeaway - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19937226

Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské či italské kuchyni. Ty holandské jsou ale jiné a spíš připomínají krokety. Většinou jsou kulaté, mohou mít ale i podobu malých špalíčků. Na povrchu jsou křupavé, uvnitř trochu mazlavé a nebojte se, hořké, jak jejich název napovídá, vůbec nejsou.

Tak trochu holandské tapas

Kuličky Bitterballen u nás nejsou tak známé, jde vyhlášenou o nizozemskou specialitu, kterou ovšem každý musí při návštěvě této země ochutnat. Občas na ně narazíte i v jiné zemi často v horském středisku, jsou totiž výbornou dobrůtkou k drinku, když se vrátíte promrzlí ze sjezdovky. Jejich název by v překladu (bitter znamená v angličtině hořký) mohl napovídat, že budou hořké. Nenechte se ale zmást, původ jejich názvu je někde úplně jinde. Kuličky jsou totiž součástí tzv. bittergarnituur. Tak se v Nizozemsku označují různé pochutiny, které se v barech či restauracích podávají k alkoholickým nápojům, aby se vám po nich příliš nemotala hlava. Holandská obdoba španělských tapas sestává většinou z nejslavnějšího holandského sýru goudy, různých salámků, malých vaječných rolek a samozřejmě z bitterballen. Nabízejí se jako předkrm nebo jako občerstvení k pivu, vínu a hlavně ke speciálním lihovinám označovaným jako bittery. Tyto alkoholické nápoje se vyznačují hořkou chutí, kterou jim dodávají určité byliny. Pijí se před jídlem jako aperitiv nebo na trávení jako digestiv. Právě jimi se Nizozemsko hodně proslavilo, neboť Nizozemci dali světu gin, jemuž se zpočátku dokonce říkalo „holandská kuráž“. Kromě ginu se mezi bittery řadí i Campari nebo nahořklé bylinné likéry jako je Becherovka.

Jak využít zbytky masa

Bitterballen si dnes většinou lidé dávají v hospodách nebo v restauracích, podle stránek Thedutchtable.com je ale ještě na počátku 20. století hospodyňky s oblibou připravovaly doma. Byly totiž ideálním řešením, jak využít zbytky masa z předchozího dne. Pravé a původní bitterballen se dělají s hovězího masa, postupně se ale začaly objevovat i verze s kuřecím či telecím masem nebo s houbami či zeleninou pro vegetariány. Základem originálních bitterballen je dlouze dušené maso, které se zahustí jíškou tak, aby se dosáhlo hodně husté směsi. Maso se dusí ve vývaru s cibulí a muškátovým oříškem. Do některých verzí se dává i aromatičtější koření, třeba karí, a někdy také zelenina, většinou mrkev. Husté ragú se nechá vychladnout, dokud neztuhne a pak se z něj tvarují kuličky o průměru 3-4 cm. Ty se nakonec obalí ve strouhance a vajíčkách a smaží dozlatova. Hotové bitterballen se podávají s mističkou kvalitní pikantní hořčice a někdy i s hranolky pro případ většího hladu.

Pravé holandské

V Nizozemsku koupíte již hotové bitterballen v každém obchodě. Tady vám nezbyde, než si je udělat sami. Jejich příprava je ovšem jednoduchá. A navíc, pokud jich ukoulíte větší množství, můžete si je klidně zamrazit na později. Jak tedy na přípravu bitterballen? Budete potřebovat: 8 lžic másla, 120 g hladké mouky, 700 ml hovězího vývaru, 2 lžíce čerstvé nasekané petrželky, 1 malou nasekanou cibuli, 250 g mletého hovězího masa, 1/2 lžičky soli, 1 lžičku černého pepře, 1/4 lžičky muškátového oříšku, 1/2 hrnku hladké mouky na obalení, 3 rozšlehaná vejce, 1 šálek strouhanky a rostlinný olej na smažení. Ve velké pánvi rozpusťte máslo na středním plameni. Pak přidejte po troškách a za stálého šlehání mouku a šlehejte, dokud nevznikne hustá kaše. Pomalu do ní zašlehejte hovězí vývar. Vzniklá omáčka by měla být hladká, ale stále poměrně hustá. Omáčku několik minut povařte, poté přidejte nasekanou petrželku, cibuli a mleté hovězí maso a dobře promíchejte. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Masovou směs přendejte do nějaké misky či krabičky a uložte na několik hodin do chladničky, dokud omáčka neztuhne. Z masové směsi tvarujte menší kuličky. Použijte malou naběračku na zmrzlinu, snáze tak získáte pokaždé stejné množství masa. Kuličky obalte nejprve v mouce, pak ve vejcích a nakonec ve strouhance. Masové kuličky rozložte na plech vyložený pečicím a dejte chvíli chladit. Do velké pánve nalijte dostatečné množství oleje a zahřejte jej na 190 °C. Kuličky v něm postupně smažte dozlatova, mělo by to trvat asi 4 až 5 minut. Bitterballen podávejte pokud možno horké, jsou tak nejlepší.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více