Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

únor
27

Den jahod


Den jahod
Zdroj: Pixabay

Národní den

Den jahod připadá každoročně na 27. února. Jejich sezóna začíná už koncem května, a pro mnohé z nás bývá znamením příchodu léta. Jahodové poháry, zmrzlina, nebo nadýchaná bublanina k němu neodmyslitelně patří.

Jahody jsou prvním druhem ovoce, které na našich zahrádkách dozrává. Sladké, voňavé plody sklízíme už od konce května zhruba do poloviny července. První jahody většinou zkonzumujeme čerstvé jen tak, nebo jako osvěžující součást pohárů a dezertů. A nesmíme zapomenout na jahodovou zmrzlinu! Nejlepší je jistě ta smetanová, s pořádnou porcí čerstvých jahod, ale ani jednoduchá mražená jahodová dřeň nezklame a skvěle osvěží. Každý z nás si z dětství pamatuje maminčin mléčný jahodový koktejl se zakysanou smetanou nebo osvěžující letní nepečený dort s jahodami a piškoty. Možností, jak jahody v kuchyni zpracovat je nepřeberné množství. Hodí se do pečených i nepečených moučníků, dezertů, ovocných pohárů a koktejlů, či osvěžujících ovocných salátů. A co teprve nadýchané jahodové knedlíky, přelité máslem!

Jahody

Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…

Jak je uchovat na zimu?

Jahody mají jen jedinou nevýhodu - zralé plody se nedají dlouho skladovat, brzy hnijí a plesniví. Proto když je úroda bohatá a dezertů a pohárů už jsme přejezení, část sklizených jahod uchováme na zimu. Nejlepší způsob, který jahodám dovolí zachovat si svou jedinečnou chuť a vůni je zavaření do sklenic. Můžeme je zavařit ve formě kompotu, který pak používáme hlavně do šlehačkových pohárů nebo řezů se želatinou, nebo ze zralých jahod uvaříme džem nebo marmeládu. A znáte něco lepšího, než palačinky s jahodovou marmeládou a šlehačkou? Jahody se dají také velmi dobře mrazit. A jak na to, aby se jednotlivé plody při mražení neslepily? Jahody jednoduše naskládejte na tác tak aby se mezi sebou nedotýkaly, a takto je nechte zmrazit. Zmrzlé jahody pak opatrně sesypte do sáčku, dobře uzavřete, a vraťte do mrazničky. Takto zmražené jahody mají velkou výhodu v tom, že si ze sáčku vytáhnete jen tolik jahod, kolik zrovna potřebujete. Ať už vaříte knedlíky, nebo máte v zimě chuť na jahodovou bublaninu

 

Kdo by neměl promeškat Den jahod?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více