Den s mikrovlnnou troubou
Národní den
Jen málokdo z nás si dovede představit život bez takového pomocníka, jakým je mikrovlnná trouba. Oslavte s námi den s mikrovlnnou troubou, který připadá na 6. prosince. A víte, že k jejímu objevení významně přispěl český profesor Augustin Žáček?
První mikrovlnná trouba byla vyvinuta v USA již koncem 40. let dvacátého století, ale domů by ji chtěla málokterá hospodyňka – vážila totiž 340 kilogramů! Modely se postupně zmenšovaly a přibývaly další a další funkce, první komerčně využitelná mikrovlnná trouba pak byla uvedena na trh v roce 1947. A jak přispěl k tomuto objevu profesor Žáček? Mikrovlnná trouba využívá princip oscilace magnetronu, a právě ten český profesor jako první popsal.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co mikrovlnná trouba umí
Nejen rozmrazí či ohřeje hotové jídlo, ale umí také zavařovat, upéct moučník a uvařit knedlík v hrnečku, pomůže snadněji oloupat větší množství česneku, a díky ní se nám bude cibule lépe krájet. Novější modely mají už i funkci gril. Mikrovlnná trouba nám může být užitečným pomocníkem v každodenním životě. Důležité je ale také pamatovat na to, že do mikrovlnky nesmí nic kovového, ani nádobí s kovovým dekorem, ten totiž v mikrovlnce jiskří.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den s mikrovlnnou troubou?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 2 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 3 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 9 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Kdo nemá zavařovací hrnec s teploměrem, může zavařovat menší množství sklenic v mikrovlnné troubě
Vyzkoušejte triky na snadné loupání česneku. Pomůže mikrovlnná trouba, horká voda nebo šroubovací sklenice
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů