Den smaženého kuřete
Národní den
Smažené kuře je bezesporu jedním z nejoblíbenějších jídel na světě a je ideální pro rodinné večeře, oslavy i jako rychlý oběd. Není divu, že si toto skvělé jídlo získalo svůj vlastní svátek, který slavíme každoročně 6. července.
Křupavá a zlatavá kůrka smaženého kuřete spolu se šťavnatým masem je kombinací, která dokáže rozproudit chuťové buňky každého gurmána. Historie tohoto oblíbeného jídla sahá do začátků 19. století v Americe. Bohužel se k dějinám toho chutného pokrmu pojí otroctví, neboť se koření západoafrické kuchyně promítlo do příprav jídla v Jižní Americe. Prvními Evropany, kteří smažili kuře na tuku byli Skotové. Skotská kuchyně a koření ze Západní Afriky pak dává vzniknout prvnímu smaženému kuřeti. Tradiční příprava začíná výběrem kvalitního kuřecího masa. Kuřecí kousky mohou být nejprve namočeny do marinády, která může obsahovat různé koření a bylinky. Díky ní bude maso šťavnaté a jeho chuť se zvýrazní. Poté jsou kuřecí kousky obalené v mouce nebo v těstíčku, které může být také ochuceno kořením. Kuřecí kousky se smaží ve vhodném oleji, dokud nezískají svou charakteristickou zlatavou a křupavou kůrku. Kuchaři, kteří se na smažené kuře specializují, vám řeknou, že klíčem k nejkřupavějšímu a nejšťavnatějšímu kuřeti je správné ochucení, škrob v mouce a dokonalá teplota oleje.
Mohlo by vás zajímat
Praktická volba pro uspěchaný život?
Podle statistik je smažené kuře jedním z nejpopulárnějších jídel v rychlém občerstvení a restauracích. Fast foodové řetězce mají po celém světě tisíce poboček, které denně servírují tisíce porcí smaženého kuřete. V roce 2020 byla odhadovaná spotřeba kuřecího masa ve světě téměř 100 milionů tun. Pokud dáváte přednost domácí přípravě smažených pokrmů nahlédněte do našeho receptáře. Vyzkoušíte dnes smažené kuře doma nebo dáte přednost kupované pochoutce?
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den smaženého kuřete?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 3 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 16 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Křidýlka jako z KFC: Slavnou americkou specialitu amerického jihu snadno uděláte i doma. Máme recept!
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí