Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křidýlka jako z KFC: Slavnou americkou specialitu amerického jihu snadno uděláte i doma. Máme recept!
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Máte rádi smažené kuřecí speciality ze známého amerického řetězce fastfoodových restaurací Kentucky Fried Chicken? I když je jejich nabídka hodně obsáhlá, nejslavnější jsou jejich křidýlka. Jsou pikantní, křupavá, ukrytá v lahodném těstíčku a tak dobrá, že si musíte dávat další a další kousek.

Kuře od plukovníka

Dnes zná řetězec KFC, který se proslavil svými křidýlky, stripsy nebo salátem coleslaw, celý svět, na jeho počátku ale byla obyčejná čerpací stanice značky Shell na silnici U.S. Route 25 v malém městečku North Corbin v americkém státě Kentucky. Tu roku 1930 koupil Harland David Sanders, později známý jako Colonel (plukovník) Sanders, kterého všichni tak dobře znají z loga společnosti KFC. Jeden z nejslavnějších amerických podnikatelů v oblasti rychlého občerstvení se podle webu Global.kfc.com narodil již v roce 1890 v rodině farmářů, kde v dětství ochutnal typickou jižanskou kuchyni založenou na barbecue, steacích, smaženém kuřeti, grilovaném vepřovém a šunce. Brzy odešel z domova a vstoupil do armády – odtud ostatně pochází jeho přezdívka Plukovník. Vyzkoušel pak několik zaměstnání, žádné ho však neuchvátilo, dokud nezačal lidem projíždějícím Corbinem nabízet ve své restauraci jídla, která znal z domova. Již roku 1939 vymyslel svůj speciální recept na smažené kuře spočívají v unikátní směsi 11 bylinek a koření. A právě tady začala historie slavných křidýlek.

Smažená specialita z Afriky

Když se řekne smažené kuře, většina lidí si představí právě to z KFC. Smažené kuře je ale již dlouhá léta typickou specialitou amerického jihu. Za tuto úpravu vděčil otrokářský jih černochům, kteří recept převezli z rodné Afriky. Tam podle webu Ifood.tv historie smažených specialit sahá dokonce až do období starověkého Egypta. Jak se uvádí v knize African American foodways mohli v 19. století otroci amerického jihu chovat jediná zvířata, a to právě kuřata, která upravovali právě smažením. Později je mohli dokonce prodávat, a tak si zajistit peníze na získání svobody. Afroameričané se tedy výrazně podíleli na další propagaci smažených kuřat, až se z této úpravy stal tradiční jižanský pokrm, který ještě víc proslavily nejen restaurace Kentucky Fried Chicken, ale i další ne tak světové podniky jako  Prince's Hot Chicken Shack, Bojangles' Famous Chicken 'n Biscuits a Popeyes Chicken.

Tajná směs bylinek

Kouzlo kuřete z KFC tkví hlavně v oné unikátní směsi koření a bylinek, která je tajná a společnost ji prý uchovává v trezoru. Dvě společnosti pak směs míchají dohromady pomocí počítačového systému, což umožňuje, že se recept nikdo nedozví. A samozřejmě nesmí chybět glutamát sodný, který kuřeti dodává onu pověstnou chuť umami, díky níž je kuře tak chutné a návykové. Není divu, že se každý snaží onu tajnou recepturu odhalit a mezi lidmi koluje spousta napodobenin a receptur, které originál hodně připomínají. Ačkoli se říká, že se kuře z KFC před přípravou vaří, není to pravda. Kuchaři jej ale předem marinují v tajné směsi a teprve pak nakládají do směsi bylin. Pokud to tedy máte do KFC daleko, není problém si smažená hot wings v křupavém těstíčku osmažit sami. Zkuste to třeba podle tohoto receptu, v němž je uvedena směs bylin, již údajně objevil příbuzný plukovníka Sanderse v jeho tajném sešitě.

A tady je ta tajná kombinace, kterou uvedl deník Chicago Tribune a je prý k nerozeznání od kuřete z KFC. Potřebujete 2⁄3 polévkové lžíce soli, 3 polévkové lžíce bílého pepře, 1⁄2 polévkové lžíce tymiánu, 1⁄2 polévkové lžíce bazalky, 1⁄3 polévkové lžíce oregana, 1 lžíce celerové soli, 2 lžíce česnekové soli, 1 lžíce černého pepře, 1 lžíce suché hořčice, 4 lžíce papriky a 1 lžíce mletého zázvoru. Na toto množství pak potřebujete dva šálky hladké mouky. Dále budete potřebovat asi 2 kg kuřecích křidýlek, 2 hrnky podmáslí, 2 vejce, 1 lžičku soli a olej na smažení. V misce nejprve smíchejte mouku se všemi bylinkami a kořením a dejte stranou. V jiné míse prošlehejte podmáslí a vejce, dokud se nespojí. Kuře namočte do směsi podmáslí a nechte odležet při pokojové teplotě 20-30 minut. Vyjměte kuře z podmáslí a nechte odkapat. Namočte kousky kuřete do směsi bylinek a koření s moukou, aby se obalily ze všech stran, a přebytečnou směs oklepejte. Nechte 20 minut odležet na mřížce nad pečicím papírem. Mezitím ve velké a hluboké pánvi rozehřejte asi 3 cm oleje na teplotu asi 180 °C. Kuře smažte jen po pár kouscích z obou stran dozlatova. Dohromady to trvá asi 15-18 minut. Pak je nechte okapat na ubrousku a můžete se pustit do jídla. Věřte, že tohle kuře vám bude chutnat, i když nebude z ikonického kyblíku s obrázkem plukovníka Sanderse.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více