Sýrové těstíčko jednoznačně vede, ale jsou i další oblíbená. Nechte se inspirovat tím nejlepším a vaše řízky budou dokonalé
Řízky, ať už zeleninové nebo masové, balíme nejen v trojobalu, ale žádaná jsou také různá těstíčka. Obalování v těstíčku jde často rychleji a výsledek chutná skvěle. V čele nejoblíbenějších těstíček se drží sýrová, česneková a pivní.
Pro smažení v těstíčku se hodí tvrdé sýry v plátcích, houby a některé druhy zeleniny, především, květák, celer, cuketa, patizon a lilek. Smažíme také maso - kuřecí, telecí, vepřové a rybí. Smažení je rychlé a oblíbené - smažená jídla dobře voní a chutnají. Navzdory lákavé chuti smažíme pouze občas, jinak raději volíme zdravější úpravu potravin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké udělat těstíčko na řízky
Jednou z výhod těstíček je, že nedochází k odpadávání větších kousků strouhanky a jejich přepalování v tuku (jak se často děje při smažení v trojobalu). Připravujeme je často z mouky, mléka (nebo z minerálky, piva) a vajec. Těstíčka můžeme různě obměňovat a upravovat, "fungují" obvykle velmi dobře:
- Základní sýrové těstíčko: Připravíme z 2 rozšlehaných vajec a 50 g nastrouhaného eidamu. Velmi dobře se hodí na balení zeleniny.
- Vylepšené sýrové těstíčko: 2 vejce rozšleháme s 5 lžícemi mléka, 50 g hladké mouky, 50 g strouhaného eidamu, 50 g šunkového salámu a najemno nakrájenou pažitkou. Použijeme např. na balení kuřecího řízku.
- Jednoduché těstíčko: Prošleháme 1/4 l mléka, 2 vejce, 20 dkg polohrubé mouky a trošku soli.
- Snadné vaječné těstíčko: Prošleháme pouze osolená vejce. Řízky nejprve obalíme v hladké mouce, pak ve vaječném těstíčku a hned je smažíme z obou stran. Na rozdíl od trojobalu odpadá balení ve strouhance.
- Pikantní solamylové těstíčko: Smícháme 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce solamylu, 2 vejce, 4 stroužky utřeného česneku, 1 lžičku sojové omáčky, špetku chilli, sůl, pepř a tymián. Po rozmíchání ještě přidáme 100 g strouhaného sýru.
- Bramborové těstíčko: 3 střední brambory a 70 g sýru nastrouháme najemno a smícháme s 1 vajíčkem, 2 lžícemi strouhanky, 3 stroužky třeného česneku a trochou hladké mouky. Ochutíme pepřem, majoránkou a osolíme. Těstíčko je po usmažení krásně křupavé.
- Pivní těstíčko: 100 ml světlého piva, 100 ml smetany 12%, 2 lžíce strouhaného parmezánu, 1 vejce, 1 lžíce strouhanky, 3–4 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, špetka prášku do pečiva. Těstíčko je hustší než palačinkové těsto.
Jak smažit kuře v česnekovém těstíčku
Česnek je oblíbenou součástí těstíček, dá jim výbornou chuť. Podle následujícího videa můžete vyzkoušet kuřecí kousky v česnekovém těstíčku podle Čiriny. Na těstíčko potřebujeme 1 vejce, 100 ml mléka, 4 stroužky třeného česneku, 100 g hladké mouky a 50 g strouhaného eidamu. Posolíme a promícháme. Obalené řízky necháme před smažením chvíli stát, aby maso natáhlo česnek.
Vyzkoušejte i další skvělá těstíčka a řízky na různé způsoby podle bohaté inspirace z našeho receptáře.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Nekynuté šátečky s tvarohem jsou křehké a lahodné. V těstě je sice droždí, ale fígl je ve zpracování
Houbové placky: Na křupavé a nadýchané placičky je důležité dodržet správný poměr hub a těstíčka. Hotové jsou za chvíli
Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Komentáře