Mezinárodní den mrkve
Mezinárodní den
Mezinárodní den mrkve připadá na 4. dubna. Pořádají se oslavy plné jídel z této kořenové zeleniny či dokonce v tematických kostýmech. Proč slavit mrkev? Především proto, že má blahodárné účinky na náš organismus – například podporuje trávení a zažívání. A věděli jste, že lze zpracovat i nať?
Mrkev v syrovém stavu obsahuje nejen vitamíny, ale i vlákninu. Kdo by nechtěl chroupat mrkev jen tak, může ji zpracovat naslano i nasladko. Je velmi chutná s masem, přijde vhod v kombinaci s brambory, přidává se do salátů… ale můžete z ní také připravit polévku či smoothie.
Mohlo by vás zajímat
Mrkev je dobrá na průjem i zácpu
Mrkev má celou řadu blahodárných účinků, a to byl také důvod, proč byl v roce 2003 vyhlášen International Carrot Day. Vařené mrkvové pyré je dobré na průjem, syrová pak díky vysokému obsahu vlákniny zabrání vzniku zácpy.
Z mrkve většinou spotřebováváme jen oranžový (povětšinou různě tvarovaný) kořen a nať vyhazujeme. Z mrkvové natě však můžeme vyrobit skvělé pesto, které se hodí do polévek nebo k masu. Také nať obsahuje velké množství vitamínů. Mrkvovou nať můžete též použít do salátů, kterým dodá výraznější chuť.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Mezinárodní den mrkve?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 18 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 20 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 22 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno 3. 5. 2024 19:49
Věnečky výborné
Přidáno 3. 5. 2024 17:11