Buchty z rodinného receptáře
Klasické kynuté české nadýchané buchty vonící máslem a zasypané moučkovým cukrem nikdy neomrzí. Když je upečete podle tohoto léty prověřeného receptu, jistě se vám povedou. Tyto buchty chutnají jako čerstvé i druhý den.
Suroviny pro 27 kusů
27 kusů
Nutriční hodnoty
Energie | 13 262 kJ / 3 170 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 94,36 g |
Tuky | 77,94 g |
Vláknina | 20,40 g |
Cholesterol | 487 mg |
Sodík | 1,39 g |
Sůl | 3,40 g |
Sacharidy | 512,50 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tento recept jsem našla ve starém, už rozpadajícím se sešitě, který moje babička zdědila po své mamince a ta zase po své a kdo ví, kolika generacemi vlastně prošel. Vyzkoušela jsem ho a můžu říct, že takové vynikající buchty se mi ještě nikdy nepovedly a to peču cca 50 let. Těsto na vále vůbec neulpívá, není třeba podsypávat moukou. Tyto buchty jsou i druhý den jako čerstvě upečené. Už jiné dělat nebudu a na to jsem přišla ve svých 63 letech, když se při jistém stěhování sešit našel a považovaly jsme ho za ztracený. Jediné, co jsem pozměnila je to, že jsem v některých krocích použila olej a část Hery místo másla, či sádla (máslo bylo pro slavnostní buchty, sádlo pro běžné domácí pečení, olej a Hera se tehdy ještě nepoužívaly). Také jsem uvedla teplotu trouby podle své zkušenosti, protože tehdy se u kachlových kamen měřit nedala.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
16. 10. 2023 17:06
Taky dávám rum do másla a trošku cukru. Zrovna dnes jsem dělala buchty od Maršálka.
16. 10. 2023 14:39
15. 10. 2023 16:57
cathleen (moderátorka): Také jsem to s rumem dělávala. Tady jsem přísně chtěla zachovat postup v opravdu velmi starém receptu (dneska jsme to s mou maminkou zkusily počítat, jsem minimálně pátá generace) s tím, že jsem pozměnila nebo doplnila pouze nezbytně nutné a dala do dnešní češtiny. Ať všem, kdo zkusí, tyto buchty moc chutnají. Akorát jsem dala ty tři fotky 2x a nevím jak ty, které jsou dané podruhé, odstranit, tak se omlouvám.
15. 10. 2023 16:43
Velice povedené U nás doma někdo do másla, kterým potíráme buchty po upečení, přikápneme rum to je potom vůně!
15. 10. 2023 10:02
Jsou moc pěkné :)
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 10 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Právě bylo uvařeno:
Bábovka s tvarohem
Denisa7 uvařila před 1 hodinou
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
asset01@seznam.cz uvařila před 2 hodinami
Zapečená cuketa plněná mletým masem a sýrem
Lpetrzilkova uvařila před 3 hodinami
Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Wanilor uvařila před 4 hodinami
Brokolicová polévka
Jindriskas uvařil před 5 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
Fitulka uvařila před 6 hodinami
Nadýchaná banánová buchta
Ivcatkoo uvařila před 6 hodinami
Krkovička po farářsku
Paja72 uvařila před 7 hodinami
Kuřecí prsa v jemné smetanové omáčce
Anetka.a uvařil před 7 hodinami
Jednoduchý mascarpone krém
eliskac uvařila před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Čím naplnit moučníky? Každému chutná něco jiného. Jak připravit dokonalé náplně, aby byly naše buchty a koláče neodolatelné
Časté chyby při pečení českých buchet: Jak na to, aby byly buchty jako od babičky?
Další recepty
Suroviny: mouka hladká, mléko, droždí, cukr, tuk hera, vejce, žloutek, cukr vanilkový, kůra citronová, sůl, máslo, cukr moučkový,
Buchty z rodinného receptáře
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BBrVY
5 názorů