Vánočka podle babičky ze Solan
Recept ještě nebyl hodnocenZ části mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce hladké mouky připravíme kvásek.Máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny. K utřené žloutkové směsi přidáme kvásek, ostatní suroviny…
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Z části mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce hladké mouky připravíme kvásek.Máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny. K utřené žloutkové směsi přidáme kvásek, ostatní suroviny…
Vyšleháme mokré suroviny. Přidáme je k sypkým surovinám a vypracujeme vláčné těsto.Toto těsto dáme na pečícím papírem vystlanou formu (já použila menší čtvercový pekáček…
Uvedené suroviny dáme do pekárny a zapneme program těsto. Po vykynutí těsto rozdělíme na 12 stejných dílů, vytvarujeme bochánky, dáme na vymazaný plech v dostatečné…
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme 1 hodinu odpočinout. Poté vyválíme na slabší plát a vykrajujeme malá kolečka, která upečeme tak, aby měla bledší barvu…
Suroviny na těsto zpracujeme dohromady a těsto necháme asi hodinu v chladu odpočinout.Pak vyválíme plát asi 4mm tlustý a vykrajujeme formičkou lístečky (oválky, měsíčky…
Čokoládu rozpustíme s tukem ve vodní lázni. Kávovou lžičkou zalijeme dno košíčků a necháme ztuhnout.Ořechovou náplň připravíme tak, že mléko, ořechy a cukr mícháme a…
Ze všeho nejdřív uděláme náplň. Rozinky a kandované ovoce pokrájíme nadrobno a všechno smícháme. Na plech dáme papír na pečení, pomastíme ho a vysypeme hrubou moukou.…
Mouku, cukry, kůru, sůl a další suroviny dle vlastního výběru (kandované ovoce, ořechy...) nasypeme do mísy a promícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme…
Rozpustíme tuk.Přidáme ostatní přísady.Důkladně promísíme. Necháme ztuhnout.Tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu.
Nemáte rádi vánoční shon? Nestíháte s dárky a cukrovím? Tento snadný a rychlý recept je přesně pro vás. Kandované ovoce zalité čokoládou s oříšky provoní váš domov a…
Klasicky zaděláme kynuté těsto, které pak vyválíme na plát.Potřeme ho změklým máslem a pokapeme rozpuštěným medem. Stěrkou med v másle rozetřeme a na tento základ pak…
Piškoty umeleme, oříšky či mandle nasekáme najemno. Rozinky, švestky a meruňky nakrájíme na kousky a namočíme na chvíli do rumu - cca 2 h. Všechny suroviny na náplň…
Tvarohový mazanec uvítají odpůrci kynutého těsta. Příprava je jednoduchá a výsledek je výborný. Mazanec zůstane pod cukrovou krustou kyprý a díky tvarohu i vláčný.…
Abychom upekli krásného beránka, který bude zdobit velikonoční stůl, nemusíme hledat náročný recept. Postačí připravit klasické olejové těsto se sněhem z bílků, přidat…
Beránek nesmí na velikonočním stole chybět. Zvlášť pokud je dobře vychucený, pomalu a pečlivě pečený. Plný kandovaného ovoce, dozdobený čokoládou a slušivou mašličkou…
Receptů na královnu svátečního stolu vánočku existuje opravdu nespočet, tento recept je však jiný v tom, že v těstě jsou přidané nastrouhané brambory, díky kterým bude…
Oslavte Velikonoce s tímto beránkem, který je tradičním symbolem tohoto svátku. Každý kousek vás naladí na domácí pohodu a přinese nejen chuťový zážitek.
Recept na marokánky je ve své podstatě velmi jednoduchý a můžete jej upravit podle své chuti a domácích zásob ořechů a sušeného nebo kandovaného ovoce. Můžete, ale není…
Beránci jsou tradičně pečeni na Velikonoce jako jeden z jejich symbolů. V tomto receptu je beránek je z nadýchaného těsta, ve kterém najdete také kousky kandovaného…
Cukroví tohoto typu se dělá většinou jako poslední, abychom zužitkovaly všechny zbytky, odřezky a drobky z předešlého pečení. Stačí si jen pohrát s tvarováním hmoty a…
Suroviny na kvásek (omládek) dobře promísíme a zakryté necháme kynout 60 minut.K vykynutému přidáme ostatní suroviny a uhněteme pevnější těsto, které bude asi 90 minut…
O Velikonoce nesmí na našem stole chybět tradiční sladký beránek. Ochutíme ho vlašskými ořechy, čokoládou, kandovaným ovocem a provoníme pomerančovou kůrou. Po upečení…
Na Vánoce se mnohé hospodyňky předhání v počtu napečeného cukroví. Tyto kopky pak snadno připravíte ze zbytků po lineckém, z kandovaného ovoce, různých odřezků řezů, no…
Přidáno před 30 minutami
Přidáno před 13 hodinami
Přidáno před 18 hodinami
Přidáno před 18 hodinami
Přidáno před 21 hodinami
Přidáno před 22 hodinami
Muzika: Staročeská vánoční dobrota ze sušeného ovoce skvěle chutná v kombinaci s vánočkou
Jitka Smutná poradila Jiřině Bohdalové, jak na perfektní zapečené lilky na rajčatech. Fígl je v použití dvou druhů sýra i čerstvé bazalky
Retro okénko: Sifon, cibulák a umakart. Takhle vypadaly kuchyně v 80. letech