Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

sušené ovoce
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Sušené ovoce dříve patřilo mezi velmi oblíbené pochoutky a připravovala se z něj i různá jídla. Staročeským pokrmem je i muzika, která byla součástí štědrovečerního slavnostního stolu. Připravovala se už dopředu. Inspirujte se našimi předky.

Co je muzika

Muzika je jakýsi kompot, který někdy měl podobu omáčky. Rozdíly byly podle krajových zvyklostí. Tento pokrm byl součástí štědrovečerní hostiny a podával se na jejím konci. Jídlu se také říkalo odvárka, vocet, nebo také Tomáškový kompot. Když se mluvilo o „šprachandě“, spíše to znamenalo právě omáčku, i když základ pokrmu byl stejný. Někdy se uvádí, že muzika byla podávána teplá, jindy že studená. Většinou se připravovala dopředu (zhruba 21. prosince, na Tomáše, proto Tomáškový kompot), aby se mohla rozležet. Pojďte si tedy vychutnat tento staročeský pokrm v libovolné variantě.

Co je potřeba na muziku

Základem bylo sušené ovoce, hlavně jablka, hrušky, švestky. K nim se dávalo voňavé koření v podobě celé skořice a hřebíčků. Na dochucení posloužil med a ocet (nebo citronová šťáva). Přidat můžete také nasekané ořechy (vlašské, lískové, mandle). Na zahuštění lze zvolit švestková povidla, která pokrm i chuťově doladí. Někdy se využíval i strouhaný perník.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak na přípravu muziky

Na přípravu staročeské vánoční muziky budete potřebovat: 400 g sušeného ovoce (jablka, hrušky a švestky), 2 lžíce medu (dle chuti), 4 hřebíčky, 50 g rozinek, 1 celou skořici, kousek dobře omyté citrónové kůry a citronovou šťávu dle chuti. Přidat můžete i hrst nasekaných ořechů. Jak na to? Sušené ovoce propláchněte studenou a potom teplou vodou. Dejte ho hrnce a zalijte studenou vodou. Nechte tak přes noc. Druhý den přidejte skořici a hřebíček a spolu s medem a citronovou šťávou vše povařte doměkka. Pokud se rozhodnete přidat rozinky a ořechy, vložte je do směsi před koncem varu. Z horkého kompotu vyndejte koření a nechte vychladnout. Podávejte nejlépe s domácí vánočkou. 

Zdroje informací:
https://liberec.rozhlas.cz
https://www.ceskatelevize.cz
Zuzana Švédová, Štědrý bylinářův rok, Grada, 2021

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více