Fazole patří mezi nejrozšířenější luštěniny, které jsou bohaté na kvalitní bílkoviny
Fazole patří mezi velmi významné luštěniny, které jsou zdrojem vysoce kvalitních rostlinných bílkovin, minerálů a vlákniny. Fazole dělíme na více druhů podle tvaru a barvy. Nejznámější jsou červené i bíle fazole a zelené fazolové lusky. Fazole i fazolové lusky se musí před samotnou konzumací tepelně upravit, protože jsou v syrovém stavu jedové pro lidský organismus.
Nejznámější druhy fazolí
- Fazole červená ledvina je u nás nejvíce používaný druh, vaří se z ní např. známe chilly con carne.
- Fazole černá ledvina se hodí do všech pokrmů. V medicíně se používá při problémech se zrakem, nebo s jater.
- Fazole bílá máslová se skvěle hodí do salátů nebo polévek.
- Fazole mungo jsou drobné zelené fazolky, které pocházejí z Indie. Hodí se do salátů, nebo k vyklíčení.
- Fazole adzuki jsou malé fazolky hnědé barvy. Jedná se o velmi lehce stravitelnou luštěninu.
- Fazole pinto se používají především v mexické kuchyni.
Nejlepší recepty z fazolí
Připravte si například skvělou pomazánku z fazolí, která bude plná bílkovin a určitě vám bude chutnat.
Skvělou polévku, která vás zasytí na delší dobu a dobá plno potřebných látek pro vaše tělo.
Dokonalý zdravý salát, který bude díky přidaným luštěninám opravdu plnohodnotný.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Vigna hranatá je jednoletá rostlina, jejíž plody jsou drobné, asi 0,5 cm dlouhé fazolky s názvem azuki, nebo také adzuki. Mohou být různě zbarvené - např. červené, bílé, černé, šedé nebo skvrnité. Pěstují se ve Východní Asii a v Himálajích. V japonské a čínské kuchyni se používají ve sladké formě a připravuje se z nich i sladká pasta. Jsou základem pro výrobu cukrovinek a konzumují se často naklíčené.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 5 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 6 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 8 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 9 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 11 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Pamatujete na roksová lízátka? Kulatá dobrota stála 40 haléřů, vyrábí se dodnes a prodává za 4 koruny
Mrkvové placičky: Šťavnaté placky s cibulkou a bylinkami chutnají luxusně, jsou skvělou přílohou, ale nahradí i hlavní jídlo
Melta nejen ke snídani: Zdravá náhražka kávy se nemusí sladit, nejlépe chutná tradičně připravená a hotová je za chvíli