Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

mexická snídaně
Zdroj: Toprecepty, terezicka1

Milujete vydatné snídaně? Tak to vám budou huevos rancheros neboli rančerská vejce z mexické kuchyně určitě chutnat. Jedná se kromě toho o skvělé vegetariánské jídlo.

Co je huevos rancheros

Rančerská vejce představují typickou snídani na mexických farmách. Huevos rancheros je jednoduché jídlo, které má ale původ ve skromných začátcích. Chutě jsou ovšem složité a zároveň lahodné. Pokrm navíc skvěle vypadá. Obsahuje kukuřičné tortilly, smažená vejce a množství ohřáté salsy. Toto mexické jídlo ale nemusíte dělat jen jako snídani. Hodí se i na oběd, večeři, zkrátka kdykoliv během dne.

Co má obsahovat snídaně huevos rancheros

Kukuřičnou tortillu si můžete pro rychlost koupit, ale také si ji připravit doma podle tohoto receptu. Kukuřičnou tortillu pak lehce osmažte na olivovém oleji. Díky tomu získá křupavost. Na ni patří rajčatová směs podle níže uvedeného postupu. Další potravinou na menu rančerské snídaně je volské oko, které můžete připravit na trošce olivového oleje a získat tak křupavounké okraje. Na osobu bývají dvě volská oka, ale záleží na apetitu strávníka. Obvykle bývají v pokrmu i fazole.

Zvolte třeba velké fazole pinto nebo red kidney. V sezóně rajčat můžete přidat salát Pico de gallo, což je doslovně španělsky kohoutí zobák (ale také se jídlu říká salsa fresca či salsa cruda). Jedná se o salsu z nakrájených rajčat, cibule a natě koriandru, vše zakapané limetkovou šťávou. Když není sezóna rajčat, můžete dát jen plátky avokáda a zasypat je koriandrem. Jako obměnu můžete připravit také salsu verde z petržele, kaparů a ančoviček.

V mexické kuchyni se u huevos rancheros používá na posypání sýr cotilja. U nás ho ale klidně můžete nahradit balkánským sýrem, který mu zhruba odpovídá. Pokud jste milovníky koriandru, využijte ho na posyp, jinak můžete zvolit třeba petrželku.

Mexická

Lokální suroviny, pálivé koření a barevnost – tak by se několika slovy dala snadno popsat mexická kuchyně. Tradiční gastronomie této země byla dokonce v roce 2016 zařazena na seznam UNESCO. Typickými…

Jak poskládat huevos rancheros

Chcete si tuhle dobrotu udělat doma? Tady je návod: Nahrubo nakrájejte 2 velká rajčata, půlku cibule a 1 chilli papričku (ideálně serrano, odstraňte blány a semínka). Přidejte stroužek česneku, 1/4 šálku vody, lžičku pepře a 2 lžičky soli. Rozdrťte v mixéru. Přidejte rajčata a chilli papričky a znovu mixujte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí. Nalijte do hrnce a můžete přidat trochu vody (případně zeleninový vývar), směs promíchejte a přiveďte k varu. Vařte, dokud se většina tekutiny nevsákne, asi 7 až 10 minut. Odložte stranou a uchovejte teplé. 

Tortilly položte na pracovní plochu a na každou tortillu dejte fazole (hotové fazole z plechovky). Rozpalte velkou pánev na střední teplotu. Přidejte olej. Až bude horký, položte na pánvičku dvě tortilly s fazolemi. Tortillu zespodu opečte a navrchu prohřejte fazole. Opakujte s dalšími tortillami. Dejte je bokem. Snižte teplotu na minimum a připravte volské oko, můžete ale udělat i míchaná vajíčka. Vezměte tortilly, zalijte je teplou rajčatovou omáčkou. Na to přemístěte vajíčka. Jídlo takto můžete považovat za hotové, ale lze také přidat salát Pico de Gallo, balkánský sýr a lístky koriandru.

Zdroje informací:
https://cookieandkate.com
https://www.holajalapeno.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více