Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit luštěniny? 4 kroky jednoduchého postupu
Zdroj: Pixabay, Ariel Núněz Guzmán

Luštěniny jsou syté a výživné, zároveň chutné i levné. Ať už zvolíme čočku, fazole, hrách, sóju nebo cizrnu, tak možností, co uvařit, je mnoho. Připravujeme např. polévky, saláty, pomazánky, různé smažené placičky a karbanátky.

Suché luštěniny jsou trvanlivé, proto je nejlepší mít doma vždy několik balíčků v zásobě. Zařazujeme je pravidelně do jídelníčku a vaříme podle osvědčených pravidel. Není to nic složitého, jen potřebujeme trochu více času. Správný postup má smysl, předchází totiž nadýmání.

Máme pro vás jednoduchý návod v několika krocích.

  1. Luštěniny nejprve zkontrolujeme. Dáme pozor, aby v nich nebyl žádný kamínek nebo jiná příměs. 
  2. Po přebrání je nasypeme na cedník (síto) a dobře propláchneme pod tekoucí studenou vodou.
  3. Pak je dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Menší luštěniny (např. čočku) stačí namočit na kratší dobu (2–3 hodiny), větší potřebují delší čas (obvykle přes noc). Luštěniny postupně nabobtnají a do vody vyloučí látky, které způsobují nadýmání.
  4. Vodu vyměníme a luštěniny dáme vařit. Vaříme pozvolna do změknutí, bez přidávání soli. Přidat můžeme bylinky, které působí proti nadýmání (tymián, bazalku, majoránku a další). Případnou pěnu z povrchu odstraňujeme. Změklé luštěniny použijeme podle potřeby.   

TIP: Vaření luštěnin nám usnadní buď pomalý nebo tlakový hrnec. Vaření v pomalém hrnci probíhá sice pomalu, ale bez většího hlídání. Naopak v tlakovém hrnci jsou luštěniny uvařené velmi rychle. 

Na závěr pro vás máme videorecept, který vás naučí fazolový guláš. Přejeme dobrou chuť.  

                                                                                                                                                                       

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky