Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
11. 6. 2021 Vaření
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo rádi ochutnáváte pokrmy cizích zemí? V obou případech stojí za to naučit se dělat falafel. Fritované vegetariánské kuličky jsou tak dobré, že ani nepoznáte, že v nich maso není.
Původ falafelu
Falafel jsou malé smažené kuličky velikosti asi pingpongového míčku, které se dělají z okořeněné cizrny, případně z fazolí fava, a společně s pastou tahini se nejčastěji servírují se zeleninou v placce pita. Tohle jídlo je nesmírně oblíbené v mnoha arabských zemích a v Izraeli, kde se považuje za něco jako národní pokrm. Přesný původ jídla není znám, ale má se za to, že pokrm vznikl nejspíše v Egyptě, asi pod vlivem podobných indických jídel. Jak ovšem uvádí historický časopis History Today, stejně tak si autorství receptu nárokují Izrael či Palestina, proto se pravdy asi už nedopátráme. Jisté však je, že ať tohle jídlo vymyslel kdokoliv, postupně se falafel stal populárním na celém světě a to dokonce až tak, že řetězec rychlého občerstvení McDonald's podával po určitou dobu jídlo s názvem „McFalafel“ ve svém snídaňovém menu po celém Egyptě. Zpočátku byly jeho hlavní složkou fazole fava, jež se ve velkém množství pěstovaly v egyptské Alexandrii, a které se za vlády dynastie Muhammada Alího staly základem egyptské stravy. Zřejmě právě z fazolí fava (fūl) pochází název falafel, jenž dnes podle The Oxford Companion to Food znamená „malý kousek jídla“.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho se dělá
Základem pro výrobu falafelu jsou buď pomletá cizrna, nebo fazole fava, nebo mix obojího. K tomu se přidávají cibule, česnek, petrželka, římský kmín, sůl, pepř, koriandr, kardamom a případně i hladká mouka a sezamová semínka. Z této hmoty se tvarují kuličky, které se smaží v rozehřátém oleji a následně se podávají buď na talíři, nebo v pita chlebu s jogurtovou omáčkou, sezamovou pastou tahini a čerstvou zeleninou. V Egyptě, tedy nejpravděpodobnějším místě původu, se falafel připravuje připravuje z fazolí fava, a naopak v Levantě, tedy v celé oblasti Východního Středomoří od Izraele přes Palestinu, Libanon, Jordánsko až po Sýrii, je základem tohoto pokrmu cizrna.
Mohlo by vás zajímat
Každopádně to, co dělá malé kuličky tak oblíbenými, je ale hlavně směs koření a způsob úpravy. Jakkoli se zdá být smažení něčím triviálním, falefel se musí umět usmažit. Připravuje se totiž tradičně z nevařené, pouze namočené cizrny, a proto je potřeba, aby se kulička prosmažila celá, ale zároveň se nesmí na povrchu spálit. Olej by tedy měl být při smažení zahřátý na 180°C a kuličky velikosti vlašáku se v něm pak postupně smaží asi 4 minuty. Olejem se nesmí šetřit, naopak, měl by v rendlíku dosahovat výšky 7 cm, aby v něm kuličky mohly dobře plavat a smažily se ze všech stran. Hotový osmažený falafel odložte do cedníku vyloženého papírovými utěrkami a po okapání ihned podávejte. Chcete-li si práci usnadnit, udělejte falafel klidně z cizrny konzervované, jen do směsi přidejte typické arabské koření, ať jídlo chutná, jak má.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Mezinárodní den falafelu
Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!
Voňavé pracny nesmí na vánočním stole chybět. Kdy je upéct, aby se správně rozležely?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 6 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 19 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Mléko nahradí maso, psalo se v kuchařkách 50. let. Nechyběly rady na správné dojení a na tvarohový krém dětem místo bonbónů
Autentická chuť Afriky: Uvařte si pravý tuniský kuskus podle tradičního receptu
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička