Rýže je perfektním zdrojem sacharidů, navíc skvěle chutná. S čím ji máte nejraději?
Rýže je perfektní všestrannou přílohou. Je bohatá na sacharidy a představuje významný zdroj energie. Obsahuje také bílkoviny, vlákninu a některé minerály a vitamíny, zejména B-vitaminy, draslík a hořčík. Rýže je obvykle bezlepková, což ji činí vhodnou pro lidi s celiakií. Výhodou je, že ji můžete připravit v hrnci, troubě i třeba v rýžovaru.
Druhy rýže
Existuje několik druhů rýže, které se nepatrně odlišují chutí i způsobem využití.
- Rýže natural (hnědá) je vlastně neoloupaná. Obsahuje velké množství živin, vlákniny a dalších prospěšných látek, a proto patří mezi nejzdravější.
- Rýže basmati patří mezi oblíbené. Má dlouhá bílá zrna, po uvaření se sype a nelepí, a tak se hodí nejvíce jako příloha nebo do salátů.
- Jasmínová rýže je také velmi v oblibě. Po uvaření ale lepí a má o něco výraznější chuť, a tak se hodí spíše k méně výrazným jídlům.
- Rýže parboleid není odrůda, ale způsob zpracování. Po uvaření je sypká a pevná.
- Rýže Arborio neboli rýže kulatá je ideální pro přípravu rizota, kaše nebo nákypu. Je typická kašovitou až krémovou konzistencí.
- Sushi rýže má kulatá zrnka a po uvaření je velmi lepkavá, aby se daly vytvořit hrudky, které lze nabírat i hůlkama.
- Další méně známé rýže: červená, černá, Carnaroli atd.
Nejoblíbenější recepty
Rýže má nespočet různých využití. Nejčastěji se používá jako příloha k masu (kuřecímu, hovězímu, vepřovému, mletému) či vložka do polévky, můžete z ní vytvořit chutné rizoto, sladký nákyp či kaši, lahodné sushi, ale i třeba různé placky se zeleninou.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Rýžové nudle jsou vyrobeny z rýžové mouky. Vyrábí se v různých tvarech, sílách a strukturách. Některé stačí pouze namočit nebo krátce povařit. Jsou vhodnou vložkou do polévek, přílohou k různým jídlům, dají se opékat se zeleninou nebo sušenými rajčaty. Často je konzumují vegetariáni a doporučují se pro bezlepkovou dietu.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Indiánská, divoká nebo planá rýže jsou názvy pro semena rostliny Zizania aquatica. I když se jí říká rýže, ve skutečnosti to rýže není. Semena produkuje volně rostoucí vodní tráva. Vyskytuje se v Kanadě a ve Spojených státech amerických.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Rýžový papír je běžně používaný v široké paletě pokrmů asijské kuchyně, nejčastěji čínské, ale i vietnamské nebo korejské. Vyrábí se v různých tvarech (kulatý, hranatý) a nejčastěji se do něj balí různé závitky či taštičky, lze do něj balit i sushi.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Jasmínová rýže se nejčastěji používá v thajské a čínské kuchyni. Po uvaření je měkká, lepkavá a nasládlá. Při vaření voní po jasmínových květech, ale je to zcela přirozená vůně zrníček. Její specifická chuť se nemusí hodit ke každému pokrmu. Je vhodná k pokrmům s omáčkou, bude chutnat i s krevetami nabo jako sladký pokrm.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Rýže arborio je druh krátkozrnné rýže, která se pěstuje hlavně v Itálii, ale i např. v Texasu nebo Kalifornii. Zpracovává se kratším mletím než klasická dlouhozrnná rýže, díky tomu obsahuje více škrobu. Proto se hodí na přípravu italského rizota s krémovou konzistencí.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Zrna rýže parboiled se před samotným oloupáním namáčí a zpracují vysokotlakou parou. Při tomto procesu přechází dovnitř zrna vitamíny, minerální látky a stopové prvky obsažené ve slupce. Díky tomu pak rýže získá svou typicky nahnědlou barvu, pŕi vaření se nelepí a zůstává krásně sypká.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Basmati je nejušlechtilejší odrůda rýže, pěstuje se v Indii a Pákistánu na místech, kde jsou pole zavlažována vodou přímo z ledovců Himalájí. Jde o sypkou rýži s chutí po oříšcích, nelepí se, je lehce stravitelná a má nižší glykemický index než běžné druhy rýže. Je vhodná jako příloha ke všem pokrmům, které se obejdou bez omáčky.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Tmavá rýže či rýže natural je přírodní rýže, která není leštěná a broušená, proto se v ní nachází více vitamínů, minerálů a vlákniny než v bílé rýži. Díky tomu obsahuje více živin a je zdravější. Má nízký glykemický index.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Rýže červená pochází z Thajska, z evropských zemí se pěstuje ve Francii. Jde o neloupanou krátkozrnnou rýži s větším množstvím vlákniny, minerálů a vitamínů. Má tmavohnědou barvu, příjemnou ořechovou vůni, a po uvaření je tvrdší na skus. Červená rýže se používá hlavně v kombinaci s jasmínovou rýží.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Pilaf je pokrm typický pro východní Evropu a Střední východ. Existuje pro něj množství variant dle určité oblasti, kde se připravuje. Základní surovinou je rýže, dále často jehněčí maso, zelenina a koření.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 1 hodinou
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 1 hodinou
Boží milosti s kysanou smetanou a šlehačkou
Přidáno před 4 hodinami
Letní rajčatový salátek
Přidáno před 5 hodinami
Bezlepkové ovesné lívanečky s banánem
Přidáno před 9 hodinami
Cizrnové kari s brokolicí a rajčaty
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vdolky nebo lívance? Bulharské placky mekitsa mají od každé něco. A nejlepší jsou na snídani
Smažený sýr jedli už za první republiky. Česká klasika začala jako levná náhražka řízků
Královské chutě: Princezna Diana milovala obyčejné špenátem plněné brambory. Tohle je její oblíbený recept