Rýžový ocet ochutí sushi, zálivky i marinády a ještě vám pomůže pročistit tělo a zhubnout!
23. 7. 2021 Vaření
Rýžový ocet je jednou z mnoha důležitých ingrediencí asijské kuchyně. Využijete ho ovšem i do receptů pocházejících z jiných koutů světa nebo do salátových zálivek. Jeho výhodou totiž je, že má jemnější chuť a tím pádem mnohem širší využití. A kromě toho je i zdravý!
Napříč celou Asií
Tento druh octa se používá v mnoha asijských zemích. Populární je nejen v Japonsku, odkud pochází již zmiňované sushi, ale třeba i v Koreji, v Číně či ve Vietnamu. Rýžový ocet se vyrábí z fermentované rýže nebo rýžového vína. Zkvašením rýže vzniká rýžový alkohol a ten se pak dalším kvašením mění na kyselinu octovou. Rýžový ocet je vlastně rýžové víno, které prošlo delší fermentací. Rýžový ocet se rozlišuje na světlý, červený a tmavý. Světlý rýžový ocet je populární v Japonsku a chutí se nejvíce podobá běžnému octu. Je ale méně kyselý a má sladký nádech po lepkavé rýži. Černý a červený ocet se častěji používají v Číně a dalších východoasijských zemích. Červený rýžový ocet svou barvu získává z červené fermentované rýže a má výraznější sladko-trpkou chuť. Čínský černý rýžový ocet je sladší než bílý a červený a má i lehkou kouřovou příchuť. Vyrábí se z černé lepkavé (sladké) rýže nebo ze speciálního čínského rýžového vína huangjiu.
Mohlo by vás zajímat
Pomůže zhubnout
Rýžový ocet výrazně prospívá i našemu zdraví a štíhlé linii. Podle webu Webmd.com neobsahuje skoro žádný tuk ani kalorie, místo toho je bohatý na aminokyseliny. Ty mají velký vliv na náš imunitní systém, snižují pocit únavy a dodávají nám více energie. Ocet je vhodný na různé detoxikační kůry. S jeho pomocí tak můžete snížit svou váhu i si pročistíte játra. Jak je uvedeno na webu Healthline.com, červený ocet pomáhá udržet hladinu cholesterolu v krvi v normálních hodnotách, tyto schopnosti má totiž právě červená fermentovaná rýže. Černá rýže je dokonce považována přímo za superpotravinu, která je zdrojem antioxidantů, esenciálních aminokyselin, vitamínů E a B, vlákniny, proteinů, kompletních sacharidů, zinku, vápníku, fosforu a železa.
Mohlo by vás zajímat
Když nemáte rádi moc kyselé
O chuti rýžového octa by se dalo říct, že je spíš nasládlá a liší se podle toho, jakou variantu octa použijete. Navíc jsou některé druhy octa dochuceny. Většinou se do nich přidává sůl a cukr, takže se dají ihned použít na sushi. Někdy obsahuje rýžový ocet navíc i koření (např. zázvor, pomerančová kůra a hřebíček) či rýžové víno saké. Světlý ocet se také obvykle prodává ředěný vodou, podíl kyseliny octové je pak cca 4-5 %. Ochucený i neochucený ocet můžete klidně zaměnit. Pokud ovšem použijete ochucený ocet místo běžného, nezapomeňte z původního receptu odstranit 4 polévkové lžíce cukru a 2 čajové lžičky soli na 120 ml octa.
Mohlo by vás zajímat
Do salátů i na maso
Světlý rýžový ocet se kromě sushi přidává třeba do nakládané zeleniny, ale také do marinád na ryby nebo na maso, neboť potlačuje silnější pachy ryb a masa. Vhodný je i do různých salátových zálivek nebo třeba při přípravě karamelizované cibulky. Z červeného a černého rýžového octa připravíte vynikající omáčku k namáčení, můžete jí ochutit také nudle, polévky a pokrmy z mořských plodů. I z těchto octů se připravují marinády na maso. Černý rýžový ocet se konzumuje také jako nápoj. Rýžový ocet, hlavně ten bílý/světlý, lze použít místo ostatních druhů octů. Jen je třeba upravit množství. Polovina polévkové lžíce klasického destilovaného octa odpovídá svou silou 1 polévkové lžíci rýžového octa. A pokud byste nevěděli jak ochutit rýži na sushi, tady máte recept: Na 1 hrnek suché rýže na sushi dejte 3 lžíce rýžového octa, 1 lžíci cukru a 1 lžičku soli. Ocet nejprve se solí a cukrem zahřejte, nechte rozpustit a pak teprve vmíchejte do rýže.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Octů je několik druhů. Umíte je správně používat?
Den octa
Jak se jí japonské jídlo sushi? Wasabi a sójovka se nemíchají, také pozor na zázvor
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 52 minutami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 2 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 12 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Přečtěte si Zobrazit více
Sushi - tradiční japonský pokrm: Jaké jsou jeho druhy a co vše potřebujete k jejich přípravě
Jak připravit nakládaný zázvor? Zůstane křupavý a méně štiplavý. Tradičně se podává k sushi a asijským pokrmům
Víc než jen ocet: Balzamiko se v minulosti používalo proti porodním bolestem