Vejce: Všestranná potravina, která obsahuje spoustu bílkovin, vitamínů a minerálů
Vejce jsou perfektní surovinou, která má v kuchyni všestranné využití. Výhodou je také jednoduchá příprava a řada prospěšných látek. Co tedy obsahuje vejce? V první řadě spoustu kvalitních bílkovin, vitamínů (B12, A, D a kyselina listová) a minerálních látek (zinek, jód nebo selen) a antioxidantů.
Různé druhy přípravy vajec
Asi nejoblíbenější jsou vejce samostatně vařená natvrdo, naměkko či na hniličko, případně míchaná, sázená či jako vejce Benedikt. Tím však využití vajíček rozhodně nekončí. Vejce totiž v jídle často slouží jako pojivo, takže se hodí do různých placiček (jak zeleninových, tak masových) a k obalování. Vajíčka se také používají téměř do všech sladkých moučníků.
Vejce a hubnutí
Radostnou zprávou je, že se vejce perfektně hodí na hubnutí. Jedno vejce totiž obsahuje až 6 g bílkovin, které pomáhají s budováním svalů a jen přibližně 72 kcal. Díky vysokému obsahu proteinů také vejce pomáhají s pocitem sytosti. Pokud vejce doplníte dalšími kvalitními živinami, máte vydaný a zdravý pokrm během chvilky na stole.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Snídaňový toust
Přidáno před 5 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 7 hodinami
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 22 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 23 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno 30. 4. 2024 14:08
Přečtěte si Zobrazit více
Kdy sklízet cukety: Jak poznat jejich zralost a proč je nenechat přerůst
Hanušky aneb Bramboráky z Českého ráje: Voní česnekem a majoránkou, křupavost jim dodá jedna nezvyklá ingredience
Sezóna horkých polévek: Jak na perfektní celestýnské nebo fritátové nudle? Základem je dokonalé palačinkové těsto