Hanušky aneb Bramboráky z Českého ráje: Voní česnekem a majoránkou, křupavost jim dodá jedna nezvyklá ingredience
11. 3. 2024 Vaření
Nevíte, co jsou hanušky? Jde o variantu bramborových placek Českého ráje. Tyto bramboráky voní česnekem a majoránkou a stejně jako další varianty mizí z talíře rychlostí blesku.
Jaké jsou varianty bramboráků
Nejčastěji se pro ně využívá název bramboráky. Bramborák známe ale také pod jihočeským názvem cmunda, na Moravě mu zase říkávali krompelák. Kromě kocoura, bandoráku, kramfleku nebo třeba vošouchu se můžeme setkat i s názvem hanušky.
V zásadě vždy jde o slané bramborové placky s vejcem, solí, česnekem a majoránkou a obvykle i s moukou. Stejně jako je hodně názvů po obdobný pokrm, také je spousta krajových i rodinných variant. Můžeme se setkat s tím, že různí lidé znají pod určitým názvem různou variantu bramboráku. Třeba i v jedné oblasti.
A abychom nezapomněli. Tam, kde se říká hanušky, se pro stejné jídlo využívá i pojmenování halušky.
Mohlo by vás zajímat
Co se dává do hanušek
Hanušky se říká bramborákům v oblasti pod Kozákovem na Turnovsku v Libereckém kraji. Tato okrajová oblast Českého ráje je stejně krásná jako jsou výborné tyto placky. Typické jsou množstvím česneku a majoránky. I do hanušek se přidává k nastrouhaným bramborám mléko, aby netmavly. Zajímavostí v tomto bramboráku jsou škvarky, které dopřejí pokrmu další chuť a samozřejmě vůni. Placky jsou řidší, než bývá u bramboráku zvykem.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit hanušky
Na přípravu budete potřebovat: 750 g brambor, 2 vejce, 250 ml horkého mléka , škvarky podle chuti, 1 lžíci majoránky, 8 stroužků česneku, 5-6 lžic hladké mouky, sůl, mletý kmín, mletý pepř a sádlo na smažení.
Jak na to? Ohřejte si mléko. Brambory oškrábejte a nastrouhejte je najemno a okamžitě zalijte trochou horkého mléka (nemusí být využito vše). Česnek oloupejte a prolisujte ho. Česnek spolu s kořením, rozklepnutými vejci a moukou přidejte k bramborám. Škvarky nasekejte a vmíchejte ke směsi. Těsto je oproti jiným bramborákům řidší.
Na pánvičce rozehřejte sádlo a lžicí na ni nandávejte těsto, ze kterého vytvoříte tenkou placičku. Smažte ji z obou stran. Hanušky můžete chystat jako hlavní jídlo i jako přílohu v drobnější podobě.
Náš tip: Připravte si hanušky aneb bramboráky z Českého ráje podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak doma vyrobit škvarky, aby byly voňavé a dokonale křupavé? Pomáhá fígl s mlékem, ale důležité je i správné krájení
Litina aneb Kynutý bramborák na plech: Připomíná velikonoční nádivku, jeho chuť pozvednou škvarky nebo slanina v těstě
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 1 hodinou
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 14 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 19 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 23 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Tři zmrzlí: Ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác letos nejspíš úrodu neohrozí, přesto sazeničky dobře chraňte
Křupavé bramboráky: Ke křupavosti pomůže nahradit mouku jinou ingrediencí a placky pak smažit na rozpáleném sádle
Hebkou bramborovou kaši zvládne každý začátečník. Stačí dodržet několik zásad a její konzistence bude dokonalá