Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Zdroj: Toprecepty

Připravili jste aspik, zalili s ním šunkové závitky nebo rybu a aspik neztuhnul? Uvařili jste maso a kosti, udělali jste sulc a máte místo něj polévku? Nezoufejte - poradíme vám, jak chybu napravit.

Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm pokazíme. Nevadí, všechno se dá napravit. Poradíme vám, jak se vyvarovat zřídnutí aspiku nebo vad v jeho povrchu.

Časté chyby při přípravě aspiku

Vysvětlíme, jak vznikají nejčastější chyby, a poradíme, jak se jich vyvarovat, případně jak je napravit.

  1. Aspik neztuhne, zůstane tekutý - směs v misce opatrně zahřejte (na pár sekund v mikrovlnce) a slijte přes cedník nebo přes plátýnko, abyste si nepomíchali obsah. Připravte si novou želatinu nebo agar (to samé, co jste už použili), nechejte nabobtnat, rozehřejte a smíchejte s nálevem. Zalijte obsah v miskách a nechte ztuhnout.
  2. Aspik z vývaru je řídký jako polévka - rozehřejte znovu vývar, slijte ho přes cedník do hrnce a nechte ho redukovat. Pokud tekutina, nalitá na talířek, ztuhne, můžete maso zalít vývarem a dát do ledničky. Někdy nelze tekutinu redukovat, protože už má hodně výraznou chuť. Použijeme želatinu, kterou necháme nabobtnat v nálevu a po rozehřátí ji přimícháme do vývaru. Zalijeme maso a necháme vychladnout.
  3. Aspik nejde vyklopit na talíř - formičky nebo misky obalíme utěrkou, namočenou v horké vodě. Pokud aspik ještě někde drží, uvolníme ho nožem a vyklopíme.

Na co si dát pozor při přípravě aspiku

Maličkosti, které mohou ovlivnit výsledný pokrm

  • Nemíchejte měkké a tvrdé suroviny, zeleninu je vhodné krátce povařit (mrkev).
  • Aspik nepatří do mrazničky, po rozmrazení se rozteče.
  • Suroviny, které vkládáte do misek, by se neměly dotýkat stěn nádoby, aspik by neměl hladký povrch.
  • Aspik i sulc musíte sníst co nejdříve, rychle se kazí.
  • Použijete-li kyselý nálev, nepolévejte aspik octem, překyselíte ho.

Podívejte se na video, jak se dá připravit sulc z vývaru:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více