Jak si poradit, aby byl vývar čirý? Upečte kosti, sbírejte pěnu a ve vývaru rozšlehejte bílek
Vývar z masa a kostí se používá nejen na polévku, ale všude tam, kam potřebujeme silnou a chutnou masovou šťávu - do omáček, k podlití dušeného nebo pečeného masa, do gulášů nebo pod zeleninu.
Vývar z masa a kostí obsahuje přebytečné bílkoviny, které dokáží polévku pořádně zakalit, což není pro hospodyňku dobrá známka. Pokud nevíte, jak připravit silný čirý vývar, poradíme vám. Ale rozhodně nenahrazujte vývar masoxem.
Mohlo by vás zajímat
Co dělat, aby byl vývar čirý
- Z kostí okrájíme maso a kosti umyjeme a usušíme, potřeme olejem a vložíme do trouby na suchý plech upéct dočervena.
- Opečené kosti a okrájené maso přendáme do hrnce a zalijeme studenou vodou - pokud použijeme vodu horkou, maso se zatáhne a šťáva zůstane v mase.
- Když se polévka začne vařit, sebereme z hladiny pěnu. Vývar je potřeba "táhnout" i několik hodin, prudký var se nedoporučuje.
- Pokud se stane, že je vývar zakalený, vyčistíme ho pomocí rozšlehaných bílků a následným přecezením vývaru.
Mohlo by vás zajímat
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 3 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 5 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 18 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno 4. 5. 2024 08:12
Soufflé buchta
Přidáno 4. 5. 2024 06:45
Přečtěte si Zobrazit více
Výborná fazolová polévka: Vařené brambory ji dokonale zahustí, klobáska skvěle navoní a smetana báječně zjemní
Královna Marie Antoinetta milovala croissanty, vodu si nechávala dovážet a pila ji s květy pomerančovníku
Krémová polévka z pečené podzimní zeleniny: Předpečení a kvalitní vývar dodá výraznou chuť i krásnou barvu
Komentáře