Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedním z druhů lineckého pečiva je i pečivo tvarované sáčkem se zdobičkou, po upečení slepované džemem a polomáčené v čokoládě. Známá prvorepubliková kuchařka paní Sandtnerová mu říkala čajové, podávalo se v domácnostech k odpolednímu čaji.

Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem, pistolí na těsto nebo strojkem. Se základním postupem vás seznámíme.

Jak připravit stříkané čajové pečivo

Máme pro vás několik osvědčených rad a tipů. Postupujeme takto:

  • Tukem do tohoto cukroví by mělo být máslo nebo kvalitní tuk na pečení napůl s máslem. Výsledná chuť za to stojí. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu, aby se těsto nesrazilo.
  • Na jednu dávku podle“ Sandtnerky“ si připravíme 100 g změklého másla, 60 g moučkového cukru, na špičku nože mleté vanilky, 2 vejce, 2 vařené žloutky (nemusí být) a 195 g hladké mouky.
  • Menší množství mouky můžeme nahradit škrobem (pro větší křehkost) nebo kakaem.
  • Změklé máslo s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme sítem protřené vařené žloutky, syrová vejce i vanilku a dobře zašleháme. Nakonec vmícháme prosátou mouku.
  • Těsto hned vložíme do sáčku s hvězdičkovou zdobičkou a na plech vyložený papírem na pečení stříkáme pusinky, věnečky, tyčky, esíčka, rohlíčky i jiné tvary. Na spodek papíru si můžeme tvary předkreslit, abychom dodrželi stejnou velikost.
  • Kdo si netroufá těsto stříkat, může využít dávkovací „pistoli“ na těsto.
  • Pečeme při 170–180 °C do mírného zrůžovění. Pečivo ještě dojde na plechu.
  • Vychladlé kousky slepujeme po dvou pikantní marmeládou a částečně máčíme v čokoládě.

Tip: Pokud dáme těsto ztuhnout do chladničky, můžeme ho tvarovat i tvořítkem na těsto, které koupíme ke strojku na maso.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více