Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Suchá jíška se hodí k zahuštění a neobsahuje tuk. Pro snížení spotřeby tuků to může být dobrá volba. Poradíme, jak na to
Zdroj: Pixabay

Potřebujeme polévku nebo omáčku zahustit jíškou, a přitom se vyhnout vyšší spotřebě tuků? V tom případě je suchá jíška správná volba. Poradíme, jak ji připravit.

Při snižování tuků ve stravě můžeme umíchat a použít  takzvanou suchou jíšku. Zahustí a ochutí polévku nebo omáčku a zároveň ji udrží nízkotučnou. Suchou jíšku si snadno připravíme i do zásoby a využijeme, až se bude hodit.

Jak jíšku připravit a použít

Na rozehřátou pánev nasypeme hladkou mouku (nemusí být jen pšeničná), při střední teplotě a za stálého míchání ji pražíme do barvy, kterou potřebujeme. Mouku ale nesmíme spálit, zhořkla by.

Pak horkou jíšku klasicky rozmícháme se studenou tekutinou (mléko, voda, vývar) a dobře provaříme po dobu asi 20 minut.

Tuto suchou jíšku můžeme uchovat v chladnu asi půl roku a v případě potřeby ji stačí rozmíchat ve studené tekutině, přidat do pokrmu a provařit.

Náš další článek poradí, jak připravit klasickou jíšku.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více