Jak nechat dozrát zelená rajčata? V dobrých podmínkách vydrží až do listopadu. Nezralá se hodí na salát nebo chutney
Zelená rajčata na podzim včas sklidíme, při chladném počasí by už na záhonech stejně nedozrála. Vyhazovat na kompost je ale rozhodně nemusíme. Rajčata nám doma při dobré péči pozvolna zčervenají a můžeme je konzumovat často ještě v listopadu.
Všechna poškozená rajčata odstraníme, ale pěkné plody připravíme na pozvolné dozrávání. I když se pak čerstvě sklizeným letním plodům nevyrovnají, budou chutnat také dobře.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nechat rajčata dozrát
Postup přípravy rajčat k dozrávání je snadný:
- Rajčata sklidíme včas před příchodem prvních ranních mrazíků.
- Neumýváme je, ale rozložíme v jedné vrstvě na tác, plech, plastovou bedničku nebo do papírové krabice.
- Pod rajčata můžeme dát pečicí nebo balicí papír, ale není to nutné.
- Mezi rajčata položíme zralé jablko nebo banán - budou uvolňovat etylen, což podporuje dozrávání plodů.
- Rajčata přikryjeme papírem nebo novinami.
- Umístíme je do tmavšího místa, doporučená teplota pro dozrávání je přibližně 18–20 °C.
- Plody průběžně kontrolujeme, když objevíme špatný, tak ho hned odstraníme.
- Zralé červené plody po umytí spotřebujeme.
Jak zpracovat zelená rajčata
Pokud zelená rajčata chceme nějakým způsobem zpracovat bez dozrání, máme více možností. Můžeme je sterilovat jako salát nebo z nich připravit chutney ke grilování. Oblíbené recepty nabízí náš receptář:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 4 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 20 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno 5. 5. 2024 08:06
Bleskové rohlíky
Přidáno 5. 5. 2024 06:51
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pasírovat rajčata? Je to jednoduché, pokud znáte osvědčený postup. Poradíme, jak na to
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Komentáře