Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablka můžeme uchovat i zpracovat mnoha způsoby

Jablka jsou naším nejběžnějším a nejoblíbenějším ovocem, existují jich tisíce odrůd.  Kromě vody, ovocných cukrů a kyselin obsahují významné množství pektinu (hlavně nezralé plody), také celulózy a enzymů podporujících trávení. Množství vitaminů je méně významné, patří sem hlavně vitamin C, provitamin A a vitaminy skupiny B. Z minerálů obsahují draslík, vápník, hořčík, fosfor, sodík, železo a mangan.

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jablka konzumovaná zasyrova mají převahu zásaditých prvků a využívají se v odlehčovacích dietách. Jsou vhodná i pro malé děti, kterým se strouhají s mrkví.
 

Jak jablka uchováme?

Jejich sezona trvá od červencových letních druhů až do zámrazu, kdy se sklízejí zimní odrůdy. Nejdůležitějším způsobem využitelnosti jablek je jejich správná sklizeň, uskladnění a zpracování. Mrazíme je ve formě protlaku.

 

Jablka jsou velmi variabilní, kromě moučníků a dezertů se používají i v receptech s masem, hlavně drůbežím. Zavařujeme je strouhaná jako polotovar, děláme z nich mošty, sirupy, kompoty, rosoly a marmelády, čatní. Jablka se suší na oblíbené křížaly, z jablečných slupek se vaří čaj.

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům