Jak pěstovat bylinky v nádobách. Dopřejte si skvělý gurmánský zážitek díky čerstvým bylinkám
Čerstvé bylinky dodávají pokrmům výraznou vůni a chuť, navíc jsou zdraví prospěšné. I když můžeme sáhnout po rychlém řešení v podobě sušených bylinek, čerstvé bylinky přináší o poznání větší gurmánský zážitek, a tak je nejlepší je mít vždy po ruce.
Co když ale nemáme zahradu pro pěstování těchto úžasných rostlinek? Dobrou zprávou pro všechny, kteří žijí v bytě je, že bylinky dobře snáší i pěstování v nádobách. A i když máme zahradu, je praktické pěstovat oblíbené bylinky v květináčích na okně, a vždy je mít po ruce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Rady, jak pěstovat bylinky v bytě
Bylinky nejsou náročnými rostlinami, i přesto je vhodné dodržovat některé zásady a zajistit si tak velkou úrodu čerstvých bylinek:
- Pěstovat bylinky můžeme v květináčích, truhlících, petrželácích i v závěsných košících.
- Nádoby s bylinkami umístíme na balkon, terasu či parapet okna, kde budou mít rostliny dostatečné světlo a teplo.
- Bylinky nesnáší přemokření a tak je zaléváme podle potřeby, raději méně a častěji.
- Aby bylinky netrpěly nevhodnou závlahou, zajistěte jim odtok a drenážní vrstvu ze štěrku či hrubého písku pod substrátem. Jednoduchým pomocníkem pro správnou zálivku jsou také samo-zavlažovací květináče.
- Do květináčů můžeme zasadit zakoupené sazeničky, ale lze se pustit i do pěstování bylinek ze semínek. Takové rostlinky budou odolnější a vitálnější.
- Bylinkám nechte dostatečný prostor, aby se mohly rozrůstat.
Dorůstající bylinky lze sklízet od jara do podzimu. Pokud vám vznikají přebytky, pak je můžete zamrazit nebo kvalitní bylinky naložit do oleje. Čerstvě sklizené svěží lístky bazalky lze použít např. na dochucení kuskusového salátu s balkánským sýrem, jehož přípravu můžete zhlédnout v následujícím video-receptu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 3 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 4 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 5 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 7 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 17 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně sbírat a sušit kuchyňské bylinky. Jejich využití je všestranné
Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání
Jak připravit bylinkový olej. Aromatické bylinky mu dají skvělou chuť a vůni. Použijeme ho k dochucování pokrmů
Komentáře