Bylinkové máslo z čerstvých natí a třeného česneku: Jak ho připravit a na co se hodí
Bylinkové máslo moc dobře chutná na právě uvařené či grilované zelenině, pečených bramborách nebo na plátku masa. Krásně voní a chuť jídla dotáhne k dokonalosti. Úplně nejlepší je máslo na jaře, když máme k dispozici svěží a mladé listy bylinek.
Ochucené máslo během chvilky
Příprava bylinkového másla je velmi snadná. Máslo necháme povolit (změknout) v misce. Nejlépe rovnou celé. Pak k němu přidáme hrst jemně nasekaných bylinek a stroužek utřeného česneku se solí. Kdo chce, může přidat trochu pepře pro pikantní chuť.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Bylinky do ochuceného másla
Co se týče bylinek, záleží jen na nás, které do másla použijeme. Mezi nejoblíbenější druhy patří bazalka, kopr, petržel, pažitka, máta, estragon, anýz, meduňka a tymián. Skvělý je do másla i medvědí česnek. Stačí použít pouze jeden až tři druhy bylinek. Vybíráme takové bylinky, které jsou vhodné pro plánované použití másla.
Zpracování bylinkového másla
Bylinky s máslem a utřeným česnekem doplníme trochou citronové šťávy a vše společně důkladně utřeme. Dobrým pomocníkem je elektrický hnětač. Ze zpracovaného másla vytvarujeme válečky, které zabalíme do alobalu a poté je necháme v chladu ztuhnout. Máslo můžeme také zmrazit, a to po částech, které naráz spotřebujeme. Po vytažení z mrazničky je ihned servírujeme.
Využití bylinkového másla
Ztuhlé ochucené máslo krájíme na kolečka a používáme na doplnění a ozdobení různých jídel. Výborně dochutí nasucho pečené brambory nebo topinku, v páře uvařenou zeleninu, grilovanou kukuřici, upečené maso, včetně rybího. Můžeme jím potírat různé bagety, které jsou určené k rychlému zapékání.
Pro změnu do másla můžeme přidat lžíci rajčatového protlaku, trochu pikantní hořčice nebo jemně nasekané mandle.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 4 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 11 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 14 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 16 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit česnekové máslo. Je výtečné na topinky i na pečené brambory, hodí se při grilování
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
Jak snadno vyrobit bylinkové máslo? Jaké bylinky se do něj hodí nejlépe? S námi to zvládne každý
Komentáře