Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat základ na omáčku? Báječná omáčka se neobejde bez cibule a vývaru
Zdroj: Becca Tapert Unsplash

Základem pro každou silnou a chutnou omáčku je zelenina, zejména cibule, a nemůže chybět ani silný masový vývar. Jak dokonale zesklovatět cibuli není sice velká věda, ale vyžaduje velkou dávku péče a trpělivosti.

Prvním krokem k dokonalé omáčce je příprava základu. Ten získáme tak, že nakrájíme nadrobno cibuli a zeleninu, kterou osmažíme na rozehřátém tuku. Základ omáčky tím získá chuť i barvu. Dalším faktorem je mít připravený silný hovězí vývar.

Jak připravit základní omáčku

Chystáte-li se vařit omáčku s cibulovým základem, je pro skvělou výslednou chuť důležité opékat ji na oleji nebo na sádle delší dobu při nižší teplotě, než ji opéct rychle a zprudka. Cibulka by měla postupně zhnědnout a zkaramelizovat, nikoli zčernat a připálit se. 

  1. Nakrájíme si cibulku a zpěníme ji na tuku, aby zkaramelizovala.
  2. Přidáme hladkou mouku a umícháme jíšku. Do opražené jíšky následně pomalu a za stálého míchání přilijeme vývar.
  3. Nyní stačí přivést k varu a zredukovat omáčku na požadovanou hustotu.
  4. Na závěr dochutíme podle potřeby solí, pepřem či bylinkami.

Jak je zmíněno v postupu, velmi důležitou součástí základu je vždy silný hovězí vývar. Pokud si nevíte rady, jak na to, stačí zhlédnout následující videorecept. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více