Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čím se liší přerostlé starší cukety od těch mladých? Jejich zpracování zabere více času, ale i pro ně máme dobré využití
Zdroj: Pixabay

Starší přerostlé cukety nás na zahradě sice uchvátí svou velikostí, ale jejich zpracování a kuchyňská úprava je pracnější než jednoduché vaření s mladými plody. I pro ně ale najdeme dobré uplatnění.

Plody cuket sklízíme obvykle dokud jsou mladé a svěží, jejich zpracování je pak velmi snadné a využití jednoduché. Někdy nám ale některé plody přerostou a potom přemýšlíme, jak si s nimi poradit. Čím se liší přerostlé starší cukety od těch mladých?

Jak poznat přerostlou cuketu

Jsou tři snadno rozlišitelné znaky, podle nichž poznáme starší přerostlou cuketu:

  1. Starší cuketa má tuhou slupku, kterou je potřeba okrájet, v jídle by nám nechutnala. Pomohou různé škrabky nebo nožíky. Mladá cuketa má naopak jemnou slupku, proto je zbytečné ji okrajovat
  2. Vnitřek cukety je plný tuhých semen, která se na jídlo nehodí. Pečlivě je před použitím odstraníme. Mladá cuketa má naopak semena zatím jen velmi jemná, není je potřeba odstraňovat a příprava je o to rychlejší.  
  3. Starší cuketa, v závislosti na odrůdě, může dosáhnout značné velikosti. Na omak je tuhá a pevná. Nicméně při velmi suchém počasí a nedostatku zálivky se může stát, že i starší cuketa bude menší - v tom případě ji odhalíme podle předchozích dvou znaků (tuhé slupky a pevná semena). Naopak mladá cuketa není příliš velká. Má svěží pěknou barvu, na omak působí křehce a jemně

Podívejte se, na co se přerostlé cukety nejvíce hodí.

Přerostlé cukety je potřeba před použitím nechat vypotit - jak to udělat, poradíme v našem dalším článku.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více