Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ochladit se v horku můžete několika způsoby nebo ještě lépe jejich kombinací
Zdroj: Pixabay-silviarita

Tak, jako v zimě hledáme a konzumujeme potraviny a nápoje, které nás zahřejí, v létě naopak potřebujeme konzumovat to, co nás ochladí a zpříjemní nám letní vedra. Vybrali jsme pro vás to nejdůležitější.

Teplé počasí se nepříznivě podepisuje na trávení. Hlavně velké dávky ovoce a zeleniny mají tendenci proběhnout tělem velmi rychle, a tudíž bez užitku. Nabízíme lepší řešení, jak zacházet s potravinami, abychom se v létě cítili co nejlépe.

Čím tělo v horku ochladit

Každý z následujících bodů vám zpříjemní horké letní dny.

  • Dlouhodobě nás opravdu ochladí ovoce a zelenina. V létě si je dopřáváme až pětkrát denně, raději v menších porcích než v jedné velké. Nejlépe chladí např. melouny, citrusy, banány, mango, lesní ovoce, okurky a listové saláty. Vše z uvedeného můžeme využít samostatně nebo v míchaných salátech. Jejich účinek se násobí, jsou-li ledově vychlazené.
  • Jogurt, kefír a jiné mléčné produkty jsou velmi vhodné. Ovocné studené mléčné koktejly nás nejen osvěží, ale dodají i energii. Výborná jsou různá smoothies.
  • I když nemáme v horku chuť k jídlu, neměli bychom vynechávat oběd. Den s hladověním zbytečně ubírá náladu i energii. Ideálním obědem v horku je studená polévka nebo salát. V salátu lze zeleninu doplnit krutonky pečiva, sýrem, šunkou nebo tepelně upraveným masem či vajíčky. Jižní národy mají v oblibě sýry ve slaném nálevu. Není to bez příčiny. Tyto sýry zabraňují dehydrataci. Pokud chceme v létě redukovat svou váhu, máme ideální příležitost to učinit díky lehké stravě.
  • Studené nealkoholické nápoje nás příjemně ochladí. Výtečně chutnají doplněné mátou, která má sama o sobě chladivý účinek. V horku konzumujeme tekutin mnohem více než v jiných obdobích. Jedním ze skvělých tipů na osvěžení je džbán studené vody s citronem a mátou.
  • Alkohol konzumujeme jen v rozumném množství. V horku se jeho účinky násobí, navíc přispívá k dehydrataci organismu. Vhodnější jsou míchané nápoje, lehká piva a vinné střiky.
  • V jižních zemích, kde mají s horkem více zkušeností, pijí horký mátový čaj nebo konzumují kořeněné pokrmy s chilli papričkami. Jejich druhotné ochlazovací účinky na sobě můžeme vyzkoušet. Vybudí totiž tělo k vyššímu pocení a odpařováním potu se lépe ochladíme.
  • Konzumujeme potraviny obsahující síru, která zabraňuje dehydrataci. Patří sem cibule, česnek, ředkvičky, vařená vejce. Také zvýšená konzumace potravin s nenasycenými mastnými kyselinami (ryby, drůbež) pomáhá zavlažit tělo. 
  • Bez zmrzliny by nebylo žádné léto. I když zmrzlinu má mnoho lidí v oblibě v každé roční době, v létě nás láká mnohem více. Její vyšší cena i kalorická hodnota se dá snížit domácí výrobou sorbetů nebo dření.
  • Tip: Dbejte na bezpečné zacházení s potravinami. V létě plně využíváme chladničku nejen na maso, ale i k uchování hotových příloh, omáček a salátů. Zažívací problémy z teplem zkažených potravin jistě nikdo nechce.

Kombinací těchto různých možností můžeme letní vedra prožít ve zdraví, nikoliv protrpět. Máte ještě další tipy? Můžete nám je napsat do komentářů pod článkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více