3 tipy, jak poznat správně zralé avokádo: Jen na takovém si totiž opravdu pochutnáte
Avokádo zvyšuje výživovou hodnotu pokrmů a je bohaté na zdravé tuky, draslík i další minerální látky. Díky jeho jemné a nepříliš výrazné chuti se hodí do mnoha jídel. Víte, jak poznat jeho správnou zralost, abyste si na něm pochutnali?
U avokáda je velmi důležité včas poznat jeho zralost. Na jeho nedozrálých či přezrálých plodech si jen stěží pochutnáte. Pojďte se s námi podívat, jak poznat správně zralé avokádo, vhodné k použití v kuchyni. Není na tom nic složitého.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nakupovat avokádo
Máme pro vás několik rad:
- Na první pohled by avokádo mělo být tmavě zelené, z dáli vypadající jako téměř černé. Avšak pozor, některé obchodní řetězce mívají v nabídce i druh avokád, která jsou sytě zelená a přesto již zralá. Proto tuto pohledovou kontrolu berte pouze jako orientační.
- Zásadní je kontrola pohmatem. Zralé avokádo by mělo být pružné, ale stále pevné. Pokud je velmi světlé a tvrdé, je nedozrálé. Naopak pokud je měkké tak, že se vám do něj prsty lehce zaboří, je již přezrálé a s velkou pravděpodobností i nahnilé. Avokáda se šedou slupkou ihned zavrhněte, je to známka špatného skladování, které se odráží na jeho chuti i kvalitě.
- Doporučujeme vybírat avokáda se stopkou, která je za nás nejspolehlivějším ukazatelem jeho čerstvosti. Zkuste ji odloupnout. Pokud jde lehce a avokádo je pod ní světle zelené či zelenožluté, je akorát zralé ke konzumaci. V případě, že stopka odloupnout nejde, ještě zralé není. Pokud je avokádo pod stopkou hnědé, je přezrálé a nejspíše je hnědé i vevnitř, tedy není již vhodné k jídlu.
Vzhled avokáda po rozkrojení
Po rozkrojení by avokádo mělo by být jasně žlutozelené s máslovou konzistencí. Pokud nelze roztírat kvůli jeho tvrdosti, je stále nezralé, a je-li vnitřní masa hnědá, začalo se již přezráním kazit a je nutno celý kus vyhodit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Avokádo má mnohá využití - je vhodné do pomazánek, zmrzlin, polévek, sushi, ale lze jej i jednoduše namazat na pečivo nebo nakrájet do zeleninového salátu. Vyzkoušejte podle našeho video-receptu zdravou alternativu ke sladkým čokoládovým pomazánkám, nutellu z avokáda. Věříme, že si pochutnáte.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banana split
Přidáno před 4 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 17 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 18 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 18 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno 27. 4. 2024 09:12
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Komentáře