V římském hrnci skvěle upečete maso, brambory i zeleninu bez tuku. Poradíme, jak s ním zacházet
Římský hrnec je starý vynález. Jeho název napovídá, že pochází z jižní Evropy. Je vyrobený z pálené hlíny terakotové barvy, skládá se z pečící nádoby a víka. Nádoba může být glazovaná. Představuje jeden ze způsobů zdravého vaření – bez přidaného tuku a vody, jídlo se peče a dusí ve vlastní šťávě.
Hrnec je určený k pečení a zapékání masa, brambor a zeleniny. Teplota uvnitř je rovnoměrně rozložená, takže výsledný pokrm je propečený a maso si uchová šťávu.
Jak hrnec připravíme
Hrnec i víko namočíte do vody, nebo do nich nalijete vodu a necháte půl hodiny, aby ji nasály. Vodu vylijete. Pak do hrnce vložíte připravenou potravinu pouze osolenou a okořeněnou.
Co v něm připravujeme
Je ideální na pokrmy z jednoho pekáče, můžete v něm péct zeleninu, brambory i maso najednou. Skvěle v něm upečete chléb, vepřové koleno, hovězí pečeni i drůbež. Maso nebude vysušené. Pokrm nepodlévejte ani nemastěte. Uzavřete víkem.
Jak pečeme v římském hrnci
Naplněný a zakrytý hrnec vkládáte do studené trouby. Trouba může být plynová, elektrická i mikrovlnná. Teplotu postupně zvyšujete. Mně se osvědčilo zvyšovat teplotu po 50 °C každou čtvrthodinu až do běžné teploty potřebné k pečení. Během pečení hrnec neotvíráte a pokrm nemícháte. Ke konci pečení lze víko sundat a maso dopéct dočervena. Pečení v římském hrnci trvá o trochu déle než v běžném pekáči, ale kuchaři oceňují plnou a šťavnatou chuť pečeně.
Jak servírujeme
Římský hrnec je krásný, takže ho můžete položit na ohnivzdornou podložku (ne studenou) rovnou na stůl a servírovat z něho. Používejte neostré pomůcky.
Na co dát pozor
Hrnec je křehký, pozor dejte na nárazy a na vodu do rozpáleného hrnce, mohl by prasknout a tím se znehodnotit. Křehkostí je podobný výrobkům z varného skla.
Údržba římského hrnce
Hrnec můžete odmočit a umýt teplou vodou bez saponátu, můžete do ní přidat citronovou šťávu na odmaštění i odstranění případného pachu. Nepoužívejte drátěnku ani nedrhněte. Stačí houbička nebo hadřík. U připečené potraviny nechte odmočit delší dobu se lžičkou sody. Glazovanou nádobu můžete mýt saponátem. Římský hrnec se nehodí k mytí v myčce.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 5 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 6 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 7 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 17 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 21 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Přečtěte si Zobrazit více
7 nejoblíbenějších vajíčkových pomazánek. Osvědčená klasika i moderní odlehčená verze
Nejlepší recepty z vepřového masa: Vychutnejte si guláš, výpečky a pečené koleno
Mini krtkovy dortíky: Drobná verze oblíbeného dezertu s jemným smetanovým krémem a banánem se rozplývá na jazyku
Komentáře