Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí roštěnou dělíme na vysoký a nízký roštěnec. Jedná se o dlouhý zádový sval, který je za života dobytka málo namáhaný. Proto je maso jemné, křehké a libové. Obsahuje minimum tuku a když se správně upeče, je šťavnatou delikatesou.

Vysoký roštěnec je blíže k hlavě zvířete. Je tučnější, tedy i šťavnatější. Steak z tohoto masa se nazývá Rib Eye nebo také Entrecote. Vysoký roštěnec je také vhodný na pečení v celku, čili na roastbeef. Naopak nízký roštěnec je méně tučný a steak z něj se nazývá Sirloin. Nízký roštěnec je výborný i na plátky třeba na houbách.

Jak připravit hovězí roštěnou

Receptů na přípravu roštěné je mnoho, my si připravíme z masa plátky s omáčkou.

  1. Maso pokrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme.
  2. Rozpálíme si olej nebo sádlo, plátek masa obalíme z jedné strany v hladké mouce a obalenou stranou dáme na pánev. 
  3. Plátky masa osmažíme prudce ze všech stran. 
  4. Do kastrolu dolijeme vodu nebo vývar tak, aby bylo maso ponořené, pak pomalu a zvolna vaříme doměkka.
  5. Voda se nám díky mouce zahustí v řidší omáčku. Kdo by chtěl omáčku hustší, může ji ještě zahustit přidáním jíšky.
  6. Ideální přílohou je rýže, ale hodí se i brambory, bramborová kaše nebo knedlík.

Na závěr se můžete podívat na videorecept, kde si postup přípravy hovězí roštěné ještě zopakujete. Budeme rádi, když nám dáte vědět, jak se vaše vaření povedlo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více