Jak připravit čatní, hustou indickou omáčku. Naučíme vás ji ze zeleniny, ovoce, dochucovadel a koření
Čatní, čatný nebo chutney - jde o souhrnný název pro hustou omáčku původem z Indie. Vyrábí se z různých surovin, dochucovadel a koření. Podává se jako omáčka nebo příloha k masovým a vegetariánským jídlům.
Čatní velmi rychle nachází cestu i do naší kuchyně. Výhodou jeho přípravy je to, že můžeme zpracovat všechno, co se nám urodí na zahrádce - od cuket, paprik a rajčat po cibuli, česnek a bylinky. Velkou roli v něm hraje i výrazná chuť koření, proto má čatní velkou škálu chutí - od sladké přes kyselou, ostrou až pálivou.
Čatní je indický pokrm, ale velice podobné mu jsou bulharský ajvar, maďarská čalamáda, americký Uncle Ben's nebo zeleninový relish.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Chutney je pochutina, pocházející z indické kuchyně, která má za úkol dochutit základní pokrm. Originální chutney bylo připravováno z ovoce a koření. Jelikož se rozšířilo do celého světa, setkáváme se s různými variantami, např. v Británii je oblíbené chutney z manga, lze jej připravit ze švestek s červeným vínem, ale i cibulové, dýňové nebo z červené řepy.
Jaké suroviny zpracujeme do čatní
Rozhodujeme se podle toho, kdo bude směs konzumovat a k jakému jídlu je určeno:
- Zeleninové čatní - základem je vždy cibule, česnek, papriky, rajčata, cukety, zelí.
- Ovocné čatní - k zeleninovému základu přidáme libovolné ovoce.
- Koření do čatní - volíme indické koření jako Garam Masala, hořčičné semínko, pepř, kmín, kari, chilli, kardamom, muškátový květ, kurkuma.
- Ostatní suroviny - většina čatní se neobejde bez česneku, čerstvého zázvoru, ostrých papriček, rozinek, octa a citrónové šťávy.
Jak připravit čatní
Všechny suroviny očistěte, odpeckujte, omyjte a osušte.
- Suroviny nakrájejte na kousky, pomelte na masovém mlýnku nebo nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Zalijte směs v kastrole vodou, aby byla potopená, přiveďte k varu a pak čatní pomalu vařte spolu s kořením, dokud nebude omáčka připomínat sirup.
- Výsledná směs musí být hustá jako omáčka. Ponecháme-li větší kousky zeleniny, bude čatní výborné jako příloha například ke grilovanému masu.
Máme pro vás recept na výborné pikantní čatní z cukety. Místo ní můžete použít i jinou zeleninu nebo ovoce:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 17 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno 5. 5. 2024 21:23
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno 5. 5. 2024 14:01
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit krém do vosích hnízd? Základem je žloutek s máslem, ovoněný rumem
Růžičková kapusta získá správnou chuť a jemnost teprve po přemrznutí. Sklízíme ji čerstvou od podzimu až do jara
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Komentáře