Druhá postní neděle: Připravte si s námi pražmo nebo některou z obilných kaší
Sváteční dny Velikonoc a období před nimi provází řada často již zapomenutých rituálů, zvyků a obyčejů. Vznikly sloučením a provázáním křesťanských a pohanských zvyků a tradic. Druhá postní neděle se nazývala Pražná nebo Sazometná.
Co je pražmo
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit pražmo
Postup nás může inspirovat i dnes:
- Obilky namočíme a necháme do druhého dne nabobtnat. Obilky namáčíme neloupané, tedy s klíčkem uvnitř.
- Pak je každý den propláchneme a na teple necháme ve vlhku vyklíčit.
- Naklíčené obilí zvolna restujeme na pánvi na trošce tuku.
- Pražením získá obilí příjemnou chuť.
- Ochutíme solí, pepřem, jarními bylinkami.
- Dětem můžeme pražmo ochutit jako kaši cukrem, medem, skořicí a doplnit sušeným, kompotovaným nebo čerstvým ovocem.
- Dnes se podobné pokrmy vaří pro jarní očistu organismu.
Proč je neděle „sazometná“
Název souvisí s jarním úklidem, očistou obydlí, vymetáním komínů a kamen, které bylo (a zůstává) životně důležité tam, kde se v kamnech topí. Zvláště v chalupách s doškovou nebo šindelovou střechou. Kominické řemeslo bývalo velmi ceněné a vážené.
Jaké další postní pokrmy mohou nahradit pražmo
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 7 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 8 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 9 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 19 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 23 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vaří pohanka a co z ní nejčastěji připravujeme. Nejoblíbenější recepty z pohanky
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť
Víte, jaké zvyky naši předci dodržovali během velikonočních svátků? Tyto pokrmy se tradičně připravovaly
Komentáře