Suchá jíška se hodí k zahuštění a neobsahuje tuk. Pro snížení spotřeby tuků to může být dobrá volba. Poradíme, jak na to
Potřebujeme polévku nebo omáčku zahustit jíškou, a přitom se vyhnout vyšší spotřebě tuků? V tom případě je suchá jíška správná volba. Poradíme, jak ji připravit.
Při snižování tuků ve stravě můžeme umíchat a použít takzvanou suchou jíšku. Zahustí a ochutí polévku nebo omáčku a zároveň ji udrží nízkotučnou. Suchou jíšku si snadno připravíme i do zásoby a využijeme, až se bude hodit.
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Jak jíšku připravit a použít
Na rozehřátou pánev nasypeme hladkou mouku (nemusí být jen pšeničná), při střední teplotě a za stálého míchání ji pražíme do barvy, kterou potřebujeme. Mouku ale nesmíme spálit, zhořkla by.
Pak horkou jíšku klasicky rozmícháme se studenou tekutinou (mléko, voda, vývar) a dobře provaříme po dobu asi 20 minut.
Tuto suchou jíšku můžeme uchovat v chladnu asi půl roku a v případě potřeby ji stačí rozmíchat ve studené tekutině.
Náš další článek poradí, jak připravit klasickou jíšku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pórkový salát s jablkem, mrkví a majonézou
Přidáno 31. 3. 2023 08:56

Můj játrový guláš
Přidáno 30. 3. 2023 19:58

Vepřová kapsa plněná sýrem a zeleninou
Přidáno 30. 3. 2023 19:26

Tvarůžková smaženka
Přidáno 30. 3. 2023 13:02

Domácí špaldové nudle s tuňákem a sýrovou omáčkou
Přidáno 30. 3. 2023 09:42

Víkendová valašská kyselice
Přidáno 29. 3. 2023 21:00
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.