Jak připravit suchou jíšku? Dokonale zahustí pokrm i bez přidaného tuku
V tradiční kuchyni se neobejdeme bez zahušťování omáček jíškou. Připravit správným způsobem jíšku patří mezi základní kuchařské dovednosti. K zahušťování polévek či omáček využíváme jíšku světlou nebo tmavou.
Klasickou jíšku připravíme jednoduše ze dvou surovin, z tuku a mouky. Světlou jíšku využíváme spíše pro světlé omáčky a polévky typu koprová nebo květáková. Naopak tmavou jíšku oceníme do tmavých omáček či polévek např. do gulášové.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit suchou jíšku
Suchou jíšku nazýváme také zápražka a připravíme ji opražením mouky nasucho na pánvi, bez použití tuku. Je tedy vhodná i pro ty, co dodržují dietní opatření. Zahustí a ochutí polévku či omáčku a zároveň ji udrží nízkotučnou.
- Na rozehřátou pánev nasypeme hladkou mouku a na nízkém plameni a za stálého míchání ji pražíme do zlatavé či tmavší barvy - podle toho, na jaký pokrm ji budeme potřebovat. Nesmíme ji ovšem spálit, jinak zhořkne.
- Horkou jíšku poté smícháme se studenou tekutinou, s mlékem, vodou nebo vývarem, a poté ji alespoň 20 minut provařujeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 16 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Komentáře