Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Physalis neboli mochyně peruánská: Znáte tyto jedlé lampionky, které jsou silným antioxidantem?
Zdroj: Geraldine Dukes "Pixabay"

Mochyně peruánská je velmi lahodná pochoutka, pocházející z Jižní Ameriky. Podobá se malému lampionku, který vevnitř ukrývá malou oranžovou kuličku. Plody této mochyně jsou známé pro velké množství vitamínů C a A, zároveň obsahují důležité minerální látky. Jsou silným antioxidantem a mohou pomoci k posílení imunity.

Mochyni můžete pěstovat jak na zahradě, tak v prostorném květináči na balkoně, a to především na slunném místě. Rostliny upoutají už na první pohled zajímavým vzhledem, ovšem nejzajímavější jsou v době vytváření, růstu a vybarvování lampionků. Setkáte se nejčastěji s těmito druhy:

  • Mochyně židovská třešeň - můžete ji poznat podle sytě ohnivého červeného lampionku, uvnitř je plod podobné barvy a je nejedlý. Tato mochyně se pěstuje v okrasné zahradě a skvěle se hodí do podzimních květinových vazeb.
  • Mochyně peruánská neboli Physalis - jedná se o druh který je jedlý a rozpoznat ho můžete podle lampionu, který je zbarvený spíše do světle hnědé nebo také zelené barvy. Jakmile kalichy začínají usychat, uvnitř zůstane plod oranžovo-žluté barvy, který je připraven ke sběru i konzumaci.

Jak pěstovat Psysalis

Jedlá mochyně se pěstuje jako letnička, tudíž výsadbu musíme každý rok opakovat, podobně jako je tomu u rajčat nebo lilků. Ideální čas pro vysetí semínek nastává v měsících březen až duben. Pokud máte z předpěstování obavy, vzrostlou rostlinku zakoupíte v zahradnictví - v tomto případě ji stačí zasadit do záhonu během května, kdy ji již neohrozí přízemní mrazíky. Mochyni lze pěstovat i v prostorném květináči na balkoně. Tato rostlinka je teplomilná, vyberte pro ni slunné místo, nejlépe s ochranou před větrem. 

Jak pečovat o Psysalis

Během letních měsíců se vám rostlinka výrazně rozroste, ideální je stonek připevnit k opěrné bambusové tyčce. Jakmile se na mochyni začnou objevovat menší zárodky lampionů, je "ideální čas rostlinu zaštipovat" podobně jako rajčata. Zaštipováním listů dopřejete více prostoru plodům, aby měly dostatek slunečního svitu a rychleji dozrávaly. Docílíte tak většího košatění rostliny, která se zároveň nebude příliš rozrůstat do stran.

Jak a kdy sklízet plody mochyně

Plody mochyně sklízíme od srpna až do počátku listopadu, dříve než pocítíme první podzimní mrazíky. Kuličky lampionů směle konzumujte, a to nejlépe čerstvé.  Máte-li přebytky, skladujte je při teplotě do 10 °C, pak vám vydrží ještě několik týdnů. 

Zpracování plodů mochyně

Přemýšlíte, jak využít sladkou úrodu? Možností máte hned několik:

  • plody mochyně můžete usušit a to nejlépe v domácí elektrické sušičce, sladkou pochoutku si pak můžete vychutnávat i v zimních měsících
  • plody se dají zavařit do kompotu společně s jinými druhy ovoce
  • můžete je zpracovat do chutného džemu
  • přidejte si mochyni i do zeleninového salátu, dokonale vylepší jeho chuť
  • nastartujte své tělo antioxidanty a nakrájejte si mochyni do ranní ovesné kaše
  • milujete-li smoothie nebo domácí limonády, mochyně jim dodá tu pravou svěžest

Mnohými odborníky na výživu jsou bobule mochyně považovány za super potravinu pro svůj obsah antioxidantů, proto se pěstování této nenáročné rostliny nebojte, zajistíte si tak na své zahrádce přísun vitamínů v podzimním období. Doporučujeme vyzkoušet ranní ovesnou kaši podle následujícího videa a doplnit  ji pro změnu plody mochyně - určitě si pochutnáte.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více