Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak přidávat jíšku do polévky či omáčky? Máme 2 možnosti
Zdroj: freepik

Zahušťování pokrmů jíškou je jedním z nejběžnějších postupů používaných v kuchyni. Jíška pomáhá dosáhnout žádoucí konzistence jídla a přidá do něj chuťovou hloubku. Podívejte se na dvě možnosti, jak pokrmy správně zahustit.

Jak umí jíška zahustit pokrm? Škrob, který je obsažený v mouce začne v teplé tekutině bobtnat a díky tomu polévka nebo omáčka zhoustne. Dobře zahuštěný pokrm pak snadno přilne k masu i příloze. Ukážeme vám dva způsoby, jak jíšku vmíchat do omáčky nebo polévky. Je to snadné, přidáme buď jíšku do tekutiny nebo naopak tekutinu do jíšky.

Jak přidat jíšku do tekutiny

Jíška je skvělá na zahuštění zeleninové polévky, guláše a podobných jídel.

  1. Připravte si jíšku v pánvi, pak vložte cedník do hrnce s pokrmem (musí být částečně ponořený do tekutiny) a jíšku jím pomocí lžíce nebo naběračky pozvolna protlačujte.
  2. Vše dobře promíchejte a opatrně povařte ještě alespoň 15–20 minut
  3. Tip: Jde to i jinak. Nejprve dejte trochu (jednu naběračku) hotového pokrmu do jíšky v pánvi, pořádně rozmíchejte a teprve pak přidejte (protlačte) do celého pokrmu.

Jak přidat tekutinu do jíšky

Pokud připravujete nejprve jíšku, usmažte ji přímo v hrnci, ve kterém se bude vařit celý pokrm.

  1. Připravenou jíšku zalijte částí tekutiny (vodou, vývarem, vínem, mlékem). 
  2. Ihned začněte míchat metličkou až do husté krémové konzistence.
  3. Poté přidejte zbylé množství tekutiny a vařte s dalšími surovinami (podle konkrétního receptu) stejně dlouho, jako u prvního způsobu, což znamená alespoň 15–20 minut.

Tip: Omáčku (bez kousků zeleniny a brambor) nebo šťávu z výpeku masa po důkladném provaření jíšky ještě přeceďte

 

 

Komentáře

taddy1: děkuji za komentář. K postupu co se týče přilévání teplé nebo studené, až tak nesouhlasím jako chybu, že není uvedeno. Pokud se podíváte i na jiné postupy jinde na webech, uvidíte. Třeba v kuchařce pro dceru uvedeno, že je to jedno. Já také nedodržují úplně. A po správnosti by se opravdu měla povařit ještě aspoň 15 minut.

taddy1: Děkujeme za praktické doplnění. :)

Vědecky popsáno, ale není to tak úplně praktické. Chybí mi tu hlavní zásada. Do horkého vývaru - omáčky dávat studenou jíšku, do vychlazeného horkou jíšku. Žádná kouzla. Postup, který je zde popisovaný, akorát každého odradí od používání jíšky (která opravdu podtrhne a zlepší chuť jídla). Zbytečně složitě popsané s použitím dalšího nádobí, kdy se předpokládá následně jeho umývání - a přitom na tom nic není. Jednoduše - vražte ji tam - chladná do teplého, teplá do studeného, metličkou rozšlehat. Jelikož mouka s tukem už je vlastně tepelně zpracovaná, stačí povařit jen do zhoustnutí za stálého míchání cca 1 minutu, odstavit a nechat tzv. dojít, jen občas zamíchat, aby se nedělal škraloup. Cca 50 let vyzkoušeno.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky