Jak přidávat jíšku do polévky či omáčky? Máme 2 možnosti
Zahušťování pokrmů jíškou je jedním z nejběžnějších postupů používaných v kuchyni. Jíška pomáhá dosáhnout žádoucí konzistence jídla a přidá do něj chuťovou hloubku. Podívejte se na dvě možnosti, jak pokrmy správně zahustit.
Jak umí jíška zahustit pokrm? Škrob, který je obsažený v mouce začne v teplé tekutině bobtnat a díky tomu polévka nebo omáčka zhoustne. Dobře zahuštěný pokrm pak snadno přilne k masu i příloze. Ukážeme vám dva způsoby, jak jíšku vmíchat do omáčky nebo polévky. Je to snadné, přidáme buď jíšku do tekutiny nebo naopak tekutinu do jíšky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak přidat jíšku do tekutiny
Jíška je skvělá na zahuštění zeleninové polévky, guláše a podobných jídel.
- Připravte si jíšku v pánvi, pak vložte cedník do hrnce s pokrmem (musí být částečně ponořený do tekutiny) a jíšku jím pomocí lžíce nebo naběračky pozvolna protlačujte.
- Vše dobře promíchejte a opatrně povařte ještě alespoň 15–20 minut.
- Tip: Jde to i jinak. Nejprve dejte trochu (jednu naběračku) hotového pokrmu do jíšky v pánvi, pořádně rozmíchejte a teprve pak přidejte (protlačte) do celého pokrmu.
Jak přidat tekutinu do jíšky
Pokud připravujete nejprve jíšku, usmažte ji přímo v hrnci, ve kterém se bude vařit celý pokrm.
- Připravenou jíšku zalijte částí tekutiny (vodou, vývarem, vínem, mlékem).
- Ihned začněte míchat metličkou až do husté krémové konzistence.
- Poté přidejte zbylé množství tekutiny a vařte s dalšími surovinami (podle konkrétního receptu) stejně dlouho, jako u prvního způsobu, což znamená alespoň 15–20 minut.
Tip: Omáčku (bez kousků zeleniny a brambor) nebo šťávu z výpeku masa po důkladném provaření jíšky ještě přeceďte.
Komentáře
14. 10. 2023 19:39
9. 10. 2023 06:17
7. 10. 2023 00:45